V malém americkém městě si zvolili osmnáctiletého starostu. V USA nejde o první takový případ

8. prosince 2022·Články·ČTK

Asi dvoutisícové město Earle v americkém státě Arkansas si zvolilo osmnáctiletého starostu. Je jím Jaylen Smith, který je současně nejmladším černošským starostou ve Spojených státech.

Nový starosta Jaylen Smith získal 218 hlasů, zatímco jeho oponentka Nemi Matthewsová 139. „Občané Earlu, je to oficiální! Jsem vaším nově zvoleným starostou. Je čas otevřít novou a lepší kapitolu Earlu,“ napsal Smith na svém facebookovém profilu poté, co byly oznámeny výsledky.

Mezi Smithovými volebními prioritami bylo zlepšení bezpečnosti a dopravy ve městě, zbourání opuštěných domů a výstavba obchodu s potravinami. „Bůh mi předurčil, abych se zastával těch, kteří mají strach to udělat sami. Dělám to proto, že jsem byl vychován k tomu, abych miloval, pomáhal a staral se o druhé,“ uvedl nově zvolený starosta. Dodal, že by se v budoucnu chtěl setkat se zástupci obou komor Kongresu za stát Arkansas.

Poražená Matthewsová, která třicet let pracovala jako strážkyně veřejného pořádku ve městě, řekla, že se Smithem jsou přátelé a že s jeho rodinou se zná už léta. „Necítím žádnou nevraživost. Všechno to bylo srdečné. Pokud mu budu moci nějak pomoci, ráda to udělám,“ řekla Matthewsová.

Smith je údajně třetím osmnáctiletým starostou zvoleným ve Spojených státech. Předtím se to v roce 2018 povedlo Benu Simonsovi v Yoncalle ve státě Orgeon a Michaela Sessionse zvolili v Hillsdale ve státě Michigan v roce 1987.

Články - další články

Doporučujeme