VIDEO: Manželé se nemohli slyšet celých 12 let! Pak přišla nejdojemnější chvíle jejich života

13. března 2017·Články·Redakce

YouTube

12 let manželství. Po nich znáte perfektně partnerovu tvář, jeho návyky, co má rád, co naopak nesnáší, čím ho zaručeně naštvete i jak si ho zase usmířit. K tomu, abyste tohle všechno věděli, pomohlo dlouhých 12 let dennodenní komunikace. A co když se ho na  nic zeptat nemůžete? Co když je jeho hlas to jediné, co jste za celou tu dobu neslyšeli?

Málokdo z nás si umí představit, že žije s partnerem, jehož hlas nezná. Neil a Helen Robinsonovi jsou důkazem, že pokud spolu dva lidé mají být, nic není překážkou. Oba dva jsou od narození hluší a spokojovala je znaková řeč a odezírání. Neil měl porušený sluch po tom, co jeho matka v těhotenství překonala zarděnky. Po několika neúspěšných pokusech, které mu vzaly naději, už nechtěl žádné nové zákroky podstupovat. Několikrát se manželský pár totiž pokusil dorozumět pomocí moderních přístrojů – marně, nikdy se to nepodařilo. Pak ale přišla z Univerzity v Southamptoně nabídka na kochleární implantát a manželka Neila přemluvila, aby to ještě jednou zkusili. Manželé tedy podstoupili operaci, během které jim lékaři do hlavy umístili zmíněný implantát – to, co přišlo potom, si jen málokdo umí představit. Poprvé v životě slyšeli své hlasy! A pro oba to bylo neskutečně dojemné!

Jak zařízení funguje? Implantát má dvě části – jednu voperují lékaři do hlavy pacienta a druhá je zvenku těsně nad uchem, propojené jsou magnetem. Vtip je v tom, že sluch není pomocí tohoto “stroječku” léčený, ale na základě elektronických impulzů poskytuje potřebné informace pro přenos zvuku. Operaci podstoupilo už 1000 pacientů, ale poprvé šlo nyní o pár. Unikátní záběry si prohlédněte ve VIDEU.

Články - další články

Doporučujeme