Mohou mazlíčci chytit nemoc od člověka? Pozorní by měli být hlavně majitelé koček

11. října 2019·Články·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

S příchodem podzimu pokaždé přichází i virózy, chřipky, angíny a nachlazení. Lidé s nižší imunitou již dopředu podnikají všechno možné, aby zvýšili své šance na to se nákaze vyvarovat. Co ale naše mazlíčci? Mohou kočky, psi nebo fretky chytit nemoc od člověka? Pozorně číst by měli hlavně majitelé koček.

Asi nejčastější podzimní nemocí bývají virózy. Co je ale vlastně způsobuje? Mezi nejčastější původce patří hinovirus, koronavirus, respirační syncytiální virus nebo virus parainfluenza.

Podle vědců z Ontario Veterinary College mohou kočky virózu klidně chytit (i když to nebývá časté), psi, vlčáci ani lišky se ale těmito viry od lidí nakazit nemohou. Fretky rovněž nemohou chytit lidskou virózu, mohou se ale nakazit chřipkou. Veterináři pro jistotu doporučují nemocným páníčkům, aby si vždy umyli ruce, než budou manipulovat se svým zvířetem.

Ačkoli k přenosu nákazy nedochází často, nejohroženějšími domácími mazlíčky jsou kočky a kočkovité šelmy. Ty navíc mohou chytit i bronchitidu, tedy bakteriální zánět dýchacích cest. Pokud máte podezření, že se vaše zvíře nakazilo, jeví známky dýchacích potíží, kašle nebo únavy, rozhodně záležitost nepodceňujte a zamiřte k veterináři. Ten může předepsat antibiotika nebo doplňky stravy na podpoření imunity.

Obzvlášť pozorní by měli být majitelé zvířat, jejichž imunita je snížená. To se týká zejména koťat, starých koček, kardiaků nebo jinak chronicky nemocných kočičích pacientů.

 

 

Články - další články

Doporučujeme