Co dělat při nálezu opuštěného kotěte: Kdy začít přikrmovat a na co si dát pozor?

5. října 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Koťata jsou v prvních týdnech velmi zranitelná. Pokud se rozhodnete o opuštěné kotě postarat, připravte se, že nepůjde o nic jednoduchého a mládě navíc ani přes vaši péči nemusí přežít. Pokud však všechno dopadne dobře, získáte určitě báječného a vděčného přítele!

Ze všeho nejdříve je nutné si uvědomit, že ne každé kotě, které najdete na ulici, je nutně opuštěné. Jeho matka může být na lovu a nebo se před vámi třeba jen schovává opodál. Zkuste proto kotě chvíli pozorovat z bezpečné vzdálenosti nebo se na místo vrátit po několika hodinách.

Pokud jste si jistí, že o kotě nepečuje žádná matka, je pro něj životně důležité, abyste ho odchytili. Ze všeho nejdřív zamiřte k veterináři, aby zvířátko prohlédl, zhodnotil jeho zdravotní stav, případně ho ošetřil a určil jeho stáří. To je totiž důležité znát.

Koťata, kterým je týden nebo méně, je potřeba krmit z lahvičky každé dvě hodiny. Od dvou týdnů už stačí každé čtyři hodiny. Při kojení je důležité, aby byla kočka v poloze na břiše. Jinak by mléko mohlo místo v žaludku skončit v plicích. Od 4 až 5 týdnů můžete začít krmit kapsičkou nebo konzervou. Zkusit můžete i namočené granule.

Do tří týdnů je nutné držet kotě co nejvíce v teple, protože ještě neovládají svou termoregulaci. Připravte kotěti teplý pelíšek, do kterého můžete pod přikrývky vložit třeba plastovou lahev naplněnou teplou vodou. Ujistěte se však, že má kotě i prostor pro to, aby si zalezlo kousek vedle, kdyby bylo přehřáté.

Do čtyř týdnů jsou koťata ještě velmi zranitelná. Aby zvířátko správně vylučovalo, je nutné mu po krmení otírat zadeček a genitálie vlhkým, nahřátým ubrouskem nebo kusem látky, aby došlo ke stimulaci jako od matky a mládě se správně vyprázdnilo.

Pokud se jedná o opravdu malé koťátko, můžete se také zeptat v místních útulcích, jestli nemají kočku, co zrovna kojí. Zaměstnanci vám rovněž mohou dobře poradit s péčí o nalezence, pokud se jí rozhodnete zhostit sami.

Zábava - další články

Doporučujeme