FOTO: Lékaři tvrdili matce, že jde o oční infekci. Ve skutečnosti měla její dcera nádor!

12. června 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Očíčko dívky jménem Stella Robson (6) z Austrálie jednoho dne začalo červenat a otékat. Její matka ji proto odvezla k lékaři, který usoudil, že jde o oční infekci. Holčičce předepsal antibiotika a poslal ji domů. O něco později však vyšlo najevo, že diagnóza je mnohem vážnější!

Poté, lékař poslal matku s dcerou s antibiotiky domů, se Stellino oko nijak nelepšilo. Holčička vzorně užívala léky a rodiče jí mazali oko předepsanými mastmi, léčba ale maximálně trochu potlačila svědění. Oko dál rudlo a otékalo, a tak zamířila matka se Stellou k lékaři znovu.

Tentokrát zvolila specializovaného očního lékaře, aby si vyslechla nezávislý další názor. Jakmile očař viděl malou Stellu, poslal dívenku okamžitě na CT vyšetření. A brzy se ukázalo, že dobře udělal. Na počítačové tomografii totiž odhalili, že Stelle v hlavě bují 1,5 cm velký kulovitý nádor mezi mozkem a okem.

Podle lékařů se jednalo o tzv. Histiocytózu z Langerhansových buněk, vzácné onkologické onemocnění. Dva dny musela rodina s holčičkou lítat po nekonečných konzultacích s lékaři, aby se zjistilo, co dál. Nakonec odborníci přistoupili k operaci, během které nádor s hlavy tehdy pětileté Stelly úspěšně vyjmuli.

Malá pacientka musela celý rok docházet na náročné chemoterapie. Její léčba obsahovala steroidy, po kterých trpěla změnami nálad a návaly nervozity. Kvůli vysokým dávkám steroidů si holčička ze školky procházela změnami typickými pro mládež kolem 16 let.

Od její operace už ale uběhl rok, podařilo se jí zachránit zrak v plném rozsahu a nedošlo ani k poškození mozku. Náročnou léčbu už má Stella konečně za sebou a podle lékařů má 80% šanci, že se jí rakovina už nikdy nevrátí.

 

Zábava - další články

Doporučujeme