GALERIE: Jediná osmerčata na světě slaví 10. narozeniny! Jak se jim vede?

23. ledna 2019·Zábava·Barbora Pisingerová

Zdroj: Instagram / nataliesuleman

První přeživší osmerčata slaví už 10. narozeniny. Šest chlapců a dvě holčičky se narodili císařským řezem Američance Nadye Sulemanové v kalifornském městě Bellflower. Jedná se o první případ v historii, kdy přežily všechny děti. Jak se jim dnes vede?

Nadya Sulemanová (43) má dnes neuvěřitelných 14 zdravých dětí. Dlouho to však vypadalo, že možná nebude mít vůbec žádné. Když se totiž v roce 1996 provdala za Marca Gutierreze, ačkoli byli oba mladí, nešlo jim počít. Sulemanová proto začala s léčbou neplodnosti.

V roce 2000 se ale manželství rozpadlo a Gutierrez později v rozhovoru do médií uvedl, že to bylo právě proto, že jeho manželka nemohla mít děti. Zoufalá Sulemanová si tehdy přála vyzkoušet umělé oplodnění, Gutierrez to ale odmítal s tím, že nechce “děti ze zkumavky”. Později se opět oženil a dnes má dvě děti.

Touha po miminku

Sulemanová se však odmítla smířit s bezdětným životem a tak po odchodu svého manžela umělé oplodnění skutečně podstoupila. V roce 2001, když jí bylo 25 let, se jí narodil první syn Elijah a o rok později první dcera Amerah. Následovala další tři těhotenství, ze kterých vzešly čtyři děti (v jednom případě se podařila dvojčata).  Matka tedy v té době sama vychovávala celkem čtyři syny a dvě dcery, všechny počaté “ze zkumavky”.

V roce 2008 se tehdy třiatřicetiletá Sulemanová rozhodla, že své štěstí zkusí znovu. Údajně nechtěla, aby byla zbývající embrya zničena, a rozhodla se proto pro implantaci rovnou šesti. Normální by přitom bylo implantovat jen dvě nebo tři. Původní zprávy hovořily o tom, že se všechna uchytila a z jednoho dokonce vznikla dvojčata. Později však vyšlo najevo, že lékař do své pacientky vložil neuvěřitelných 12 embryí, kvůli čemuž následně přišel o svou licenci.

Daňoví poplatníci

Případ “oktomámy” rozpoutal debatu o tom, zda je zodpovědné matce šesti dětí implantovat tolik dalších embryí. Sulemanová navíc bojovala s existenčními problémy, takže se narození potomků snažila medializovat. Podepsala dohodu o účinkování v televizní reality show, vydělávala si i striptýzem. Dokonce natočila i erotické video s názvem Octomum Home Alone (“Osmimáma sama doma”, pozn. red.).

Proti jejímu rozhodnutí si všechny děti nechat se postavila řada lidí z řad veřejnosti. Někteří z nich dokonce protestovali přímo před jejím domem, protože podle nich zatěžovala daňové poplatníky. Ona sice tvrdila, že se o všechny své děti zvládne postarat sama, vyšlo ale najevo, že to není tak docela pravda. Sulemanová byla totiž minimálně od roku 2002 do roku 2008 nezaměstnaná a pobírala částečný invalidní důchod kvůli úrazu zad.

Další případy

Další živě narozená osmerčata přišla na svět v roce 1998 v texaském Houstonu ve zbožné rodině pocházející z Nigérie. Nejmenší z dětí však týden po porodu zemřelo. U dalších případů nepřežilo více dětí. První osmerčata na světě se narodila v roce 1967 v Mexiku, všechna ale brzy zemřela.

Mezi sedmerčaty bylo zaznamenáno pět případů, kdy všechny děti zůstaly naživu. Jako první se v roce 1997 narodila sedmerčata v americkém státě Iowa, o rok později pak další v Saúdské Arábii (jejich rodiče přitom očekávali pouze čtyři děti). První případ narození sedmerčat pochází údajně z 15. století v Británii.

Šesterčat, paterčat i čtyřčat je ve světě celá řada. Růst těchto vícečetných těhotenství je vyvolán trendem, kdy ženy odkládají příchod dítěte do pozdějšího věku a používají pak léky na podporu plodnosti či umělé oplodnění, kdy se do dělohy pro jistotu zavádí více embryí.

Devět miminek

Ve statistikách jsou zaznamenána i devaterčata. Na svět je přivedla v roce 1971 žena v australském Sydney a v roce 1999 další rodička v Malajsii. Žádný z novorozenců však nepřežil.

V Česku se dosud více jak pět dětí najednou nenarodilo. První paterčata (čtyři chlapce a dívku) přivedla v roce 2013 na svět třiadvacetiletá Alexandra Kiňová z Milovic. Šance na vznik pětičetného těhotenství spontánní cestou je přitom jedna ku 48 milionům. Od roku 1950 se v tuzemsku narodilo také 22 čtyřčat, naposledy v roce 2018, kdy se v porodnici Fakultní nemocnice v Motole narodili tři holčičky a chlapec.

Nejvíce dětí podle Guinnessovy knihy rekordů porodila žena jistého Fjodora Vasiljeva z Ruska (její jméno není známo). Mezi lety 1725 a 1765 zvládla údajně 27 porodů – měla šestnáctery dvojčata, sedmery trojčata a čtyřikrát udělala manželovi radost čtyřčaty. Celkem to bylo tedy 69 dětí, z nichž pouze dvě zemřely při porodu.

Zábava - další články

Doporučujeme