Kočky a česnek: Co je bezpečné a na co si dát pozor?

2. října 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Většina majitelů by asi česnek své kočce ke svačině jen tak nedala. Do lidských jídel ho však přidáváme často a některé kočky jsou velmi nadané zlodějky. Může se proto snadno stát, že se česnek do kočičího zažívání přece jen dostane. Víte, kdy je situace pro číču bezpečná a kdy byste už měli zbystřit?

Podle Pet Poison Helpline je česnek pro kočky asi pětkrát jedovatější, než cibule. K otravě kočičího organismu je potřeba asi 5 gramů cibule, u česneku však stačí i mnohem menší porce. Velmi přitom záleží na velikosti, váze a plemeni kočky. Otrava však hrozí všem.

Když kočka výjimečně ukradne kousek jídla kořeněného troškou česneku, zřejmě se jí nic hrozného nestane. Pokud ale jídlo ochucené touto rostlinou bude konzumovat pravidelně, může se to velmi negativně odrazit na jejím zdraví.

Česnek proti blechám

Odborníci přitom ze stejného důvodu nedoporučují ani domácí přípravky proti blechám s příměsí česneku. Ty jsou oblíbené mezi odpůrci chemických směsí, kteří chtějí své kočce dopřát nezávadné, přírodní látky. V tomto případě tím však paradoxně svém miláčkovi pouze uškodí. Pro kočku je při čištění kožichu velmi snadné česnek pozřít a pak už je v závislosti na množství jen krůček k otravě organismu.

Projevy otravy

A co vlastně kočce v případě otravy hrozí? Mezi příznaky patří průjem, zvracení, nevolnost, slintání, letargie, slabost, podrážděnost, bledé dásně, pokles tepu a zpomalení dýchání a odmítání jídla. Rozvinutí příznaků však může trvat i dva až čtyři dny. Pokud si všimnete, že kočka vykazuje některé z těchto projevů, zamiřte ihned k veterináři.

Za předpokladu, že kočka pozřela česnek nedávno, vyvolá veterinář zvracení. Může jí také podat aktivní uhlí, které absorbuje toxiny a zabrání jim, aby pronikly do krevního oběhu kočky. Kočka pak dostane infuzi nebo kyslíkovou terapii. V těch nejvzácnějších případech může kočka otrávená česnekem potřebovat i krevní transfuzi.

Vyvarujte se i pažitky. Malé množství sice nevadí, rostlinka však může kočku lákat k okusování a zvířeti pak způsobit zažívací potíže.

Zábava - další články

Doporučujeme