Kolik řečí umíš, tolikrát si člověkem. Nebo psem? I oni dovedou rozeznávat lidské řeči

11. ledna 2022·Zábava·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Myslíte si, že psi umí rozeznat různé lidské jazyky? Podle univerzity Loránda Eötvöse v Budapešti to umí. Vědci se rozhodli předčítat psům úryvky z Malého prince. A došli k překvapivým zjištěním. Informaci přinesl server Stoplusjednicka.cz.

Za studií stojí hlavně vědkyně Laura Cuaya, která se kvůli práci přestěhovala z Mexika do Budapešti. Do Maďarska ji doprovodil i její pes Kun-Kun. “Zajímalo mě, zda si Kun-Kun uvědomuje, že lidé v Budapešti mluví odlišným jazykem,” uvedla vědkyně. Ta se společně se svými kolegy z univerzity rozhodla, že vyzkouší jeden experiment.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Do něj se kromě Kun-Kuna zapojilo dalších osmnáct psů. Pomocí magnetické rezonance sledovali aktivitu psích mozků, když jim předčítali pasáže z Malého prince ve dvou odlišných jazycích. V jednom jazyku, ve kterém byl pes jako štěně vycvičen a v druhém, se kterým nepřišel pes vůbec do kontaktu. Závěry zveřejnil odborný časopis NeuroImage a naznačují, že psi umí vnímat oba jazyky.

“Každý jazyk se vyznačuje tím, že má nějaké pravidelnosti ve zvuku. Naše poznatky napovídají, že psi během života vnímají různé pravidelnosti daného jazyka,” uvedl Raúl Hernández-Pérez. Podle něj si mohli psi tuto schopnost evolučně vyvinout díky dlouhému soužití s člověkem. Vědci také sledovali, jak psi reagovali, když jim lidé četli pasáže z knihy, a když jim četli nesmyslný text.

I v tomto případě se odezva výrazně lišila. Podle Hernández-Péreze psi umí prokázat podobnou schopnost jako lidé. Dovedou rozeznat řeč od zvuků, které řečí nejsou. Vypadá tak, že rčení “Kolik řečí umíš, tolikrát si člověkem”, tak neplatí jen u lidí.

Zábava - další články

Doporučujeme