Kouzelná psí rozmanitost. Za různě velká plemena mohou podle vědců vlci

5. února 2022·Zábava·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Jednotlivá psí plemena se od sebe liší podle velikostí. Najdou se mezi nimi patnácticentimetrové čivavy, ale také stokiloví mastifové. Tato rozmanitost byla dlouho pro vědce záhadou. Teď ale možná celé záhadě přichází na kloub. Informaci přinesl Current Biology.

Když vědci hledali geny, které by mohly být zodpovědné za rozdíly mezi psími plemeny, našli zajímavou mutaci v blízkosti genu IGF1. Jako významného hráče v rozdílné velikosti psů jej odhalily analýzy už na začátku tisíciletí a byl první z několika desítek genů, které mají podobnou roli. Celé roky se ale nedařilo definovat, jaká varianta genu je ta zásadní.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

V novém výzkumu mezinárodní tým analyzoval genom téměř půl druhého tisíce vlků, kojotů a dalších psovitých šelem, včetně 230 moderních psích plemen. Výsledky badatelé popsali v odborném časopise Current Biology. Ukázalo se, že pravěcí domestikovaní psi z vlků v posledních 30 tisících letech se do jisté míry lišily velikostí. Nynější rozdíly jsou ale extrém, které minulost neznala.

Největší plemena jsou dnes až čtyřicetkrát větší než ta nejmenší a tyto rozdíly se objevily až v posledních dvou stech letech, kdy lidé začali psi šlechtit. Když výzkumníci porovnávali variabilitu v oblasti kolem genu IGF1 s velikostí těla u psů a divokých psovitých šelem, vynikla přitom jedna varianta genu. Vědci identifkovali dvě verze.

U větších plemen měli psi se dvěma kopiemi jedné verze tendenci vážit méně než 15 kilogramů, zatímco dvě kopie druhé verze byly častější u psů vážících více než 25 kilogramů. Není to ale jen o psech. Je to o vlcích, liškách, kojotech. Zkrátka je to příběh všech psovitých šelem.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Zatím ale není jasné, kdy se velcí psi vyvinuli. Badatelé našli jednu kopii pravěkého vlka, který žil na Sibiři asi před 53 tisíci lety. Dříve si vědci mysleli, že tělesná velikost psů je společná s genetickými změnami. Nový výzkum ale říká úplně něco jiného. Studie naznačuje, že psi mohou pocházet z domestikovaných vlků s menšími těly. Je to ale zatím jen spekulace. Badatele čeká ještě spousta detailních analýz.

Zábava - další články

Doporučujeme