Na Sardinii se fence narodilo zelené štěňátko, dostalo jméno Pistacchio

27. října 2020·Zábava·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Příroda někdy dokáže vykouzlit neobvyklé věci. Své o tom ví farmář ze Sardinie, kterému se 9. října narodilo štěně se zeleně zabarvenou srstí. Tento jev je u savců velmi vzácný. Informovala o tom agentura Reuters.

Majitel Cristian Malloci žije na Sardinii a je chovatelem ovcí. K těm neodmyslitelně patří psi. Fenka Spelacchia mu porodila pět štěňat. Čtyři z nich byly bílé a jedno bylo neobvyklé, zelené. Kvůli svému zbarvení pak štěňátko dostalo jméno Pistacchio (Pistácie) a jako jediné na farmě zůstane. “Necháme si ho. Dorazil v těžkých časech, snad nám přinese štěstí,” uvedl majitel.

Za zeleným zbarvením psíka stojí žluč. Po narození byl Pistacchio zářivě zelený, ale postupem času jeho srst začíná blednout. Jev se vyskytuje jen u jedinců se světlou kůží a může za to zelený pigment biliverdin, který se nachází ve žluči. Ten se smíchá v děloze s plodovou vodou a následně obarví srst štěněte.

 

Zpráva o narození Pistácie se rychle rozšířila do celého světa a i když je barva štěněte jen dočasná, je zelená symbolem štěstěny a pan Malloci tak jeho narození považuje za záblesk naděje v této těžké době. Společnost Wonderful Pistachios se z toho důvodu rozhodla narození psa oslavit tak, že každému obyvateli města daruje zdarma pistácie a majitel má zaručenou doživotní dodávku jejich produktů zdarma.

“Velice nás těší pozornost a radost, kterou toto nové zelené štěně pojmenované Pistácie dělá všem lidem, kteří mají pistácie rádi. I my se domníváme, že zelená je barva naděje a štěstí, a protože chceme, aby se Pistácie stala maskotem našeho týmu, rádi bychom naše nadšení z jejího narození vyjádřili darováním pistácií Wonderful Pistachios všem 3000 sousedům pana Mallocciho,” uvedl viceprezident firmy Adam Cooper.

Není to ale první případ, kdy se takové štěně narodilo. V roce 2017 se ve Skotsku narodil Forest fence zlatého retrívra. Letos v lednu se zelené štěně narodilo v Severní Karolíně bílé feně německého ovčáka a pojmenovali ho Hulk, po slavném komiksovém hrdinovi.  V přírodě se nazelenalá srts přirozeně vyskytuje pouze u lenochoda. Jeho srstí totiž prorůstají symbiotické řasy, které jim propůjčují právě nazelenalé zbarvení.

 

Zábava - další články

Doporučujeme