Pohádková Arabela baví pořád všechny generace, uspěla i v zahraničí

24. prosince 2020·Zábava·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Arabela (Fptp: ČSFD)

Pohádkový seriál Arabela, jehož první díl zařadila Československá televize do programu 25. prosince 1980 během vánočních svátků, zaujal všechny generace - malé i velké. Dílo z tvůrčí dílny režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka mělo spletitý příběh, hvězdné herecké obsazení a spoustu triků. Arabela byla již mockrát reprízována a vždy si našla další diváky. Dostala se i do světa, sledovat ji mohli v Jižní Koreji, Austrálii nebo Japonsku.

Pohádka na objednávku

Arabela vznikla na objednávku západoněmecké stanice WDR v Kolíně nad Rýnem a nakonec měla dvě série – celkem 39 dílů. V prvních 13 epizodách z roku 1979 ztvárnila hlavní úlohu tehdy devatenáctiletá Slovenka Jana Nagyová. Do češtiny ji nadabovala Libuše Šafránková, se kterou Vorlíček na princeznu původně počítal. V roce 1993 se pak vysílala další, již méně úspěšná série Arabela se vrací, v níž si titulní roli zahrála mladší sestra Šafránkové – Miroslava.

Divák nesmí poznat, že hrdinové žijí za východními hranicemi

Původní seriál přitom nepůsobí zrovna dojmem, že se natáčel koncem 70. let v socialistickém Československu. Vladimír Dlouhý (jako Petr Majer) měl na svou dobu až příliš dlouhé vlasy, Majerovi také místo v paneláku bydleli v buržoazní vile. Československá televize potřebovala valuty a Němci je do natáčení hodlali dát pod jednou podmínkou: západoněmecký divák nesmí poznat, že se příběh rodiny odehrává za hranicemi, a tím méně za těmi východními.

Jedné ze seriálových postav, čaroději Rumburakovi, dali Vorlíček s Macourkem následně prostor také v samostatném filmu nazvaném jednoduše – Rumburak (1985). Diváci měli totiž negativního hrdinu proměňujícího se v krkavce dost v oblibě, což byla i zásluha Jiřího Lábuse. Toho role čaroděje proslavila i v zahraničí: “Na dovolené v Řecku na mě recepční ukazoval, jako že kroutí prstenem, zda jsem to já. Tak jsem to tedy odkýval,” přiznal Lábus.

Foto:ČSFD

Zábava - další články

Doporučujeme