Noční můra všech důvěryhodných babiček. Kriminálník je brutálně tloukl, některé z nich jeho řádění nepřežily

26. dubna 2022·Zábava·Barbora Turková

Případy 1. oddělení (Zdroj: se souhlasem České televize)

Několik týdnů byl vyučený lakýrník postrachem žen v Praze. O jeho řádění vypráví třetí díl Případů 1. oddělení. Surovec měl v Praze přepadnout přes 40 osamělých babiček. Jaký je příběh Miloslava Slámy? O tom informuje web Extra.cz.

Třetí epizoda, která nese název Doživotní chyba, popisuje několikatýdenní pátrání a dopadení muže, který byl za sérii 84 trestných činů odsouzen na doživotí. Kriminálník Miloslav Sláma se vyučil jako lakýrník a prvního přepadení se dopustil v roce 2001 v Plzni. Přepadl seniora, který si ze spořitelny odnášel 25 tisíc korun. Sláma mu dal nůž na krk a donutil ho, aby mu peníze vydal. Takhle postupoval dále v Plzni a Klatovech, pak se odstěhoval do Prahy, kde se zaměřil na osamělé seniorky.

Oběti si vyhlédl na ulici, pak je sledoval až do domu. Chvilku počkal a poté na ni zazvonil, že přišel za kamarádem, který ale zrovna není doma. Požádal o tužku a papír, že dotyčnému nechá vzkaz. Někdy dokonce nesl květinu. Když ho důvěřivé dámy pozvaly dál, změnil se ve zrůdu. Brutálně je bil, pak jim dal na ústa šátek a přivázal je k židli. Následně je oloupil a nechal je svému osudu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Česká televize (@ceskatelevize)


Ne vždy ale byly dámy nalezené včas. Nejmladší oběti bylo 67 let a nejstarší 94 let. První vraždu spáchal v roce 2002 v Praze 2. Už před loupežnými přepadeními měl Sláma za sebou trestnou činnost. Neplatil výživné, ale také si pro sebe nechal peníze z prodaných pohlednic, které původně měli jít na pomoc pro mentálně postižené děti. Za své brutální činy ale nakonec zaplatil. Městský soud v Praze ho poslal v roce 2004 na doživotí.

Škrtil je, rdousil je, tloukl. To násilí bylo takové, že například jedné poškozené zlomil zubní protézu, přelámal jí 10 žeber, zlomil hrudní kost, zlomil obratle páteře a podobně. Takže to násilí používal velmi intenzivně,” uvedl státní zástupce Martin Omelka. Sláma se sice se slzami v očích svým obětem a jejich rodinám omlouval, ale nebylo mu to nic platné. Podle soudce byla šance k jeho nápravě minimální. Vrchní soud v březnu 2005 rozsudek Městského soudu v Praze potvrdil.

Zábava - další články

Doporučujeme