V Japonsku je celebritou starosta, jehož jméno se čte Džó Baiden

11. listopadu 2020·Zábava·ČTK

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Celebritou japonského internetu se stal starosta malého města v prefektuře Kumamoto na severozápadě země. Znaky, které skládají jeho jméno a příjmení, lze totiž vyslovovat jako Džó Baiden, informovala agentura Kjódó.

Psaná japonština využívá znaky kandži čínského původu, které mají často více způsobů výslovností. Znaky skládající příjmení starosty ume a da, které znamenají hojný a rýžové pole, mohou být vyslovovány také jako bai a den. Znak označující jméno Jutaka je běžně vyslovován také jako Džo.

“Cítím se s ním (Joem Bidenem) velice spjatý. Je to, jako bych také vyhrál volby,” uvedl starosta. Tomu prý po ohlášení, že právě kandidát demokratů Biden zvítězil v amerických prezidentských volbách, začaly chodit gratulace. Starosta Jutaka Umeda uvedl, že podobnost s výslovností jména zvoleného amerického prezidenta hodlá využít k rozšíření známosti města, které vede.

Není to poprvé, co je výslovnost japonských názvů a jmen podobná příjmení vysokého amerického politika. V roce 2008 média poukázala, že v prefektuře Fukui existuje město s názvem Obama. Obyvatelé dokonce ve městě vytvořili výbor na podporu tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten město zmínil v projevu, který v roce 2009 přednesl při státní návštěvě Japonska.

Zábava - další články

Doporučujeme