V Zoo Praha se narodila štěňata psů pralesních. Takhle dovádí před zraky návštěvníků

2. července 2023·Zábava·Redakce·ČTK

Psi pralesní. (Foto: Zoo Praha)

V pražské zoologické zahradě se po pěti letech narodila štěňata psů pralesních. Dvojice mláďat přišla na svět v sobotu 8. dubna, dosud je ale návštěvníci nemohli vidět, protože psi pralesní jsou při odchovu mláďat velmi citliví na jakékoliv vyrušení. Nově je lidé mohou pozorovat ve venkovním výběhu areálu malých amerických šelem nedaleko expozice ledních medvědů.

Mláďata jsou z prvního vrhu nově sestaveného páru těchto obtížně chovatelných divokých psů. Tvoří ho dvouletá fena, která přišla do Prahy loni v listopadu z Francie, a pětiletý pes, jehož otec přišel do pražské zoo z Japonska. Pohlaví štěňat zoo zatím nezná, protože důkladná veterinární prohlídka je teprve čeká, uvedla vrchní chovatelka malých savců Denisa Zběhlíková.

Pes pralesní je středně velkou psovitou šelmou, která se vyskytuje na území Střední a Jižní Ameriky od Panamy po Paraguay. Jejich smečka dovede navzdory svému malému vzrůstu skolit i tapíra, většinu jídelníčku ale tvoří pásovci či aguti. Psy pralesní v současné době ohrožuje rozšiřování zemědělské půdy, méně kořisti v důsledku nelegálního lovu a zvýšené riziko nákazy smrtelnými chorobami od domácích psů. Z těchto důvodů je druh zařazen na Červený seznam Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) do kategorie téměř ohrožený.

V zoologických zahradách jsou tyto šelmy chovány vzácně. V Praze začal chov psů pralesních na konci 80. let 20. století a dosud se narodilo přes 100 mláďat.

Zábava - další články

Doporučujeme