Začíná Evropský týden mobility, letos zaměřený na sdílení. Vyvrcholí Dnem bez aut

16. září 2017·Články·Redakce

shutterstock

Pětadvacet českých měst se letos připojilo k Evropskému týdnu mobility, který začíná dnes. Tématem letošního ročníku je sdílená a inteligentní mobilita. Součástí kampaně za šetrnější dopravu je mimo jiné dnešní den otevřených dveří v pražském dopravním podniku či mezinárodní Den bez aut, který v pátek 22. září Evropský týden mobility uzavře.

Mottem letošního ročníku akce je Sdílením vpřed. “Sdílená mobilita dokáže omezit počet vozidel na silnicích a množství najetých kilometrů. Je tak k životnímu prostředí šetrnější”, uvádějí koordinátoři kampaně na stránkách ministerstva životního prostředí.

V Česku se k Evropskému týdnu mobility připojilo 25 měst, mimo jiné Praha, Brno, Olomouc nebo Chrudim. V hlavním městě se do akce zapojil dopravní podnik, který na dnešek připravil Den otevřených dveří. Pro veřejnost se otevře zázemí tramvajové vozovny Pankrác, autobusových garáží Kačerov i blízkého depa metra.

Součástí týdne mobility bude také nedělní rodinný festival Pražské cyklozvonění či pondělní prezentace nového železničního tunelu pod Prahou. V úterý ráno se cestující na třech menších pražských nádražích dočkají příjemného překvapení v podobě akce Snídaně na peróně. Seznam dalších akcí v hlavním městě je na webu Čistou stopou Prahou.

Vyvrcholením Evropského týdne mobility bude páteční Den bez aut. V Praze se na jeden den změní v pěší zónu Štefánikova ulice v úseku od Anděla po náměstí Kinských.

Evropský týden mobility je iniciativou Evropské komise a je organizován v desítkách evropských měst od roku 2002. Letos se do akce zapojilo 2240 ze 48 zemí, včetně mimoevropských.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme