Zemřel Peter Frates (†34), díky kterému »kbelíková výzva« obletěla svět. Podlehl ALS

11. prosince 2019·Články·Barbora Pisingerová

Foto: reprofoto YouTube / The ALS Association

Takzvaná »Ice Bucket Challenge« neboli kbelíková výzva obletěla celý svět. Celebrity, vaši známí i kolegové z práce se najednou polévali ledovou vodou a sdíleli vtipná videa. V tomto případě ale nešlo o další hloupý internetový trend, nýbrž o snahu vzbudit společnost a rozšířit osvětu o vážné nemoci. Pete Frates, který nápad masově zpopularizoval a díky kterému se podařilo vybrat miliony dolarů na dobrou věc, v pondělí zákeřné nemoci bohužel podlehl.

V pondělí ve svém domově a obklopen rodinou zemřel Peter Frates. Čtyřiatřicetiletý muž byl jedním ze zakladatelů celosvětově úspěšné výzvy Ice Bucket Challenge, do češtiny někdy překládané jako “kbelíková výzva”, díky které se podařilo rozšířit osvětu a vybrat miliony dolarů na lékařský výzkum a léčbu pacientů s ALS. Pete byl jedním z nich – také on trpěl nevyléčitelným neurodegenerativním onemocněním známým jako onemocnění motoneuronu, amyotrofická laterální skleróza nebo Lou Gehrigova choroba.

Pete Frates byl až do svých dvaceti osmi let silný a zdravý mladý muž. Hrával baseball za svou univerzitu, měl obdivuhodnou fyzičku a svaly, kam se člověk podíval. Pak ale přišla krutá rána. V roce 2012 se dozvěděl svou diagnózu a lékaři mu sdělili, že mu zbývá jen pár let života.

A pak to začalo. Pete spolu s dalšími lidmi odstartovali originální výzvu, která se šířila internetem jako lavina. Kde kdo se dobrovolně nechal polévat kbelíkem ledové vody a video se svým utrpením ještě sdílel na sociálních sítích. Všechno to bylo pro dobrou věc – díky videím se postupně šířilo i povědomí o nemoci a přibývaly také dobrovolné dary na výzkum i léčbu od lidí po celé planetě.

Než se dozvěděl o své diagnóze, zdálo se, že má Pete celý život před sebou. Měl krásnou partnerku Julie, se kterou plánovali rodinu, a ambice měl i ve své kariéře. Nakonec se rozhodl, že i když mu zbývá jen krátký čas, využije ho na maximum. Mistrně využil všech prostředků, které měl, aby alespoň pomohl ostatním pacientům – těm, kteří přijdou v budoucnu.

Jeho partnerka mu při tom po celou dobu stála po boku. Vzala si ho za muže, každý den se o něj starala a přivedla při tom na svět i jejich společnou dceru.

Co je to ALS

Jedná se o neurodegenerativní onemocnění motorických neuronů mozku a míchy, kvůli kterému pacient postupně ztrácí schopnost vůlí ovládat většinu svalů ve svém těle. Nakonec je zcela paralyzován, jeho vnímání a kognitivní schopnosti jsou ale nezměněny.

Nemoci se občas říká také Lou Gehrigova choroba podle slavného hráče baseballu, který na ni zemřel v roce 1941. Příčiny onemocnění zůstávají neznámé.

Články - další články

Doporučujeme