5 stravovacích informací, kterým věříme, a tím si škodíme

12. ledna 2024·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Jednou je nazdravá mouka, pak nemáme jíst cukr, po oříškách se tloustne a běda abychom si dali místo hořké čokolády mléčnou. Informací ohledně zdravého stravování je už tolik, že je těžké se v tom vyznat. Pojďme si představit pět největších mýtů, kterých se zbytečně držíme.

Můžeme jen málo soli

Říká se, že za den bychom měli zkonzumovat maximálně 5 gramů soli. Jenže pokud jsme fyzicky hodně aktivní a často se “zapotíme”, potřebujeme ji víc. Sůl je navíc vhodným nosičem jodu, kterého má mnoho z nás nedostatek.

Po mouce se tloustne

Bílé pečivo je označeno za jedno velké ne. Myslíte si, že pokud si dáte rohlík, nebudete nikdy hubení? To není tak úplně pravda. Je třeba si říct, jaký jídelníček vám bude vyhovovat a budete z něj mít radost. Pokud v něm má být bílý rohlík, ať tam je. Podle toho můžete upravit zbytek jídelníčku. Neusíte chroupat kreky, které vám nechutnají a myslet přitom na chuť čerstvého rohlíčku.

Snídat se musí

Nemusí. Pokud nejste snídňový typ, který má brzké jídlo jako oblíbený rituál, bez snídaně v pohodě přežijete. Nemusíte se nutit do banánu hned poránu jen proto, že jste slyšeli, že to pomůže k hubnutí. Jezte tak, jak vaše tělo potřebuje, abyste byli výkonější, zdravější a cítili se dobře.

Co se nekazí, je plné chemie

Přídatnými látkami většinou úplně neprávem opovrhujeme. V ČR jsou jedny z nejpřísnějších podmínek pro výrobu potravin a jejich složení. Někdy jsme až zaslepeni a hledáme „chemii“ i tam, kde nikdy nebyla a není. Například med vydrží dlouho díky tomu, jak je sladký a jak málo je v něm vody, mléko vydrží možná o něco déle než v dřívějších dobách proto, že je tepelně ošetřeno a zpracováváno v přísných hygienických podmínkách.

Jíst zdravě vyjde draho

Pokud budete kupovat superpotraviny, jako jsou avokáda, chia semínka, nejrůznější druhy ořechů… tak se vám nákup skutečně prodraží. Zdravý jídelníček se ale dá poskládat mnohem levněji a neznamená to, že bude méně kvalitní. Zaměřte se na vejce, sýry, těstoviny, celozrnné pečivo, zelí, dýni, jablka a hrušky, různé druhy semínek a spoustu dalšího.

Životní styl - další články

Doporučujeme