76 let už jezdíme vpravo! Změna přišla s okupací

17. března 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Dnes je to přesně 76 let od doby, kdy se v tehdejším Československu začalo jezdit vpravo. Kdo za to může? Dozvíte se uvnitř článku.

Může za to Hitler? Ne tak docela!

Až do 16. března 1939 se v Československu jezdilo vlevo. Stačí si vzpomenout na pár historických dokumentů nebo dobových filmů. Nebo si vzpomeňte na staré dobré Četnické Humoresky. 

Traduje se, že za změnu u nás může Hitler. Nutno ale říct, že změna se v meziválečném Československu plánovala dlouho. Konkrétně od roku 1927. Chtělo to ale velké a dlouhé přípravy. V roce 1938 byl schválen zákon, který počítal se změnou od května 1939.

Stačily dva dny

Pak ale přišla okupace a za dva dny bylo jak se říká vymalováno. Stačily pouhé dva dny. Vyměnily se všechny značky, překopaly se tramvajové výhybky. A bylo. Jen Praha dostala devítidenní výjimku. 

Nehody i s smrt pod tramvají

Na změny upozorňoval denní tisk, plakáty, na tramvajích byly nápisy “Jezdí se vpravo!”, a do ulic vyrazili i skauti s transparenty. Přesto lidé v ulicích doslova skákali pod auta a neuměli se rozhlížet.

V Ostravě se hned v první den stalo kvůli změně sedm dopravních nehod. V Praze dokonce 26 a bohužel přišel o život i jeden člověk, který doslova vběhl pod rozjetou tramvaj.

Časem si ale člověk zvykne na všechno a tak se v České republice jezdí vpravo dodnes.

Volant vpravo i uprostřed

Stále jsou ale v Česku registrované stovky aut s pravostranným řízením. Nejčastěji jsou to samozřejmě veterány. V registru jsou ale i auta s volantem uprostřed, kde konstruktéři hned od začátku počítali s možnou změnou jízdy. Některá z aut byla registrována už před více než třičtvrtěstoletím.

Životní styl - další články

Doporučujeme