Bílé Vánoce nebo Štědrý den na blátě? Meteorologové odhadují, jaké bude počasí

19. prosince 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Štědrý den se blíží opravdu mílovými kroky a nás všechny zajímá, zda se budeme moci těšit na bílé Vánoce nebo to bude stejné jako v posledních letech. Tedy skoro až jarní počasí, déšť a Vánoce na blátě. Co říkají meteorologové?

Počasí do konce roku bude připomínat tak trochu horskou dráhu. Zatímco na začátku týdne jsme se mohli těšit na slunečné a teplotně nadprůměrné počasí, od středy se dočkáme srážek, dešťů se sněhem a začne se i ochlazovat. A pozor na silný vítr, který bude v druhé polovině týdne dosahovat 50 až 70 km/h. V úterý bude jasno až polojasno, ale večer bude od severozápadu přibývat ochlazení. Denní teploty se budou pohybovat od 8 do 12°C, na severu bude chladněji.

Ve středu nás čeká zlom. Přibyde oblačnosti i srážek, na horách začne sněžit, klesne tlak vzduchu a bude více foukat. Ve středu ráno bude oblačno až zataženo, od severozápadu bude foukat a na horách sněžit. Ranní teploty se budou pohybovat od 4 až -1°C, denní mezi 3 až 7°C. Ve čtvrtek to bude hodně podobné, opět denní teploty maximálně od 4 do 7°C. Zataženo bude i v pátek, místy déšť, na horách sněžení a denní teploty opět maximálně 7°C.

O víkendu bude velká oblačnost, občas déšť a od vyšších poloh i sněžení. Přes den naměříme maximálně 7°C, ráno bude nula. V pondělí si budeme užívat vysoký tlak vzduchu. Vysoký atmosférický tlak má na nás pozitivní účinky, zvyšuje pracovní výkonnost a koncentraci. Výrazně začne klesat v úterý a po zbytek týdne to s ním bude jako na houpačce.

Loňský Silvestr byl nejteplejším v historii měření. Odpolední teploty stoupaly až k 17,5°C a v noci na 1°C. Na Javorníku bylo dokonce až 19,6°C. Toho se letos zřejmě nedočkáme, ale ani krutých mrazů se nemusíme bát. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 2 do 6°C, v horských oblastech ale budou teploty pod bodem mrazu a bude sněžit.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme