Chcete spokojené stáří? S dobrým penzijkem se můžete na důchod těšit

19. ledna 2018·Životní styl·Redakce

Prožívat mládí na plno je skvělé. Být zároveň připravený na poklidné stáří je ještě lepší. Nejlepším produktem, jak si zajistit dostatečnou finanční rezervu pro “podzim života”, je doplňkové penzijní spoření.

Všichni jistě dobře víte, že penze od státu není žádné velké terno. Jistě, je to lepší než nic, ale na slušný život ve stáří to nestačí. S přípravou na stáří je dobré začít co nejdříve a ideálním pomocníkem je právě penzijní připojištění nabízející hned tři výhody:

  • Vlastní spoření – sami se rozhodnete, kolik si chcete naspořit a za jak dlouho
  • Státní příspěvek až 6 360 Kč
  • Možnost snížení daňové základu až o 24 000 Kč

Staré penzijko versus nové

Staré penzijní připojištění nabízí bezpečné spoření s téměř nulovou mírou rizika. Hodnota investice se nikdy nedostanete do mínusu. Druhá varianta novějšího doplňkového penzijního spoření je variabilnější. Sice negarantuje nezáporný výnos, ale můžete si volit konzervativní, vyváženou nebo dynamickou strategii. S tím pak souvisí i vyšší mír rizika.

Chcete spokojené stáří? Porovnejte si nabídky, jak se zajistit.

Nezapomeňte ale, že penzijní spoření slouží především ke zhodnocení peněz na stáří a uzavíráte ho na desítky let. Zatímco jeden rok může být slabší, následující rok to plně vynahradí. S občasnými investičními výkyvy je prostě potřeba počítat. Změnu investiční strategie má smysl řešit až při opakovaných špatných výsledcích. Na desítky let se ale vyplatí spíše dynamická strategii, slibující vyšší výnos, ale přinášející také větší míru rizika.

Stát vám dá něco navíc

Za sjednání penzijního připojištění vás pochválí stát formou státního příspěvku. Na ten nejnižší získáte nárok, pokud si budete přispívat nejméně 300 Kč měsíčně. Nejvyšší státní příspěvek 230 Kč měsíčně obdržíte, pokud si každý měsíc vložíte alespoň 1 000 Kč. Navíc si můžete snížit daňový základ až o 24 000 Kč v daňovém přiznání.

Porovnejte si, jak spořit na stáří, a vyberte tu nejvýhodnější nabídku.

Penzijko má nízké poplatky

Další plusem, který hovoří ve prospěch penzijního připojištění nebo doplňkového penzijní spoření, jsou nízké náklady. Poplatky se pohybují mezi 0,8-1 % z obhospodovařovaného poplatků, což není oproti jiným finančním produktům nic strašného.

Životní styl - další články

Doporučujeme