Co s dětmi mezi čtyřmi stěnami: Nenáročné hry, které neunaví rodiče a potěší děti

17. března 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Kvůli pandemii jsou dnes celé rodiny uvězněné doma, což mnohé děti (i tedy i jejich rodiče) špatně snáší. Jak zabít čas, zabavit děti a nezbláznit se? Vyzkoušejte tyhle hry! Jsou jednoduché, nic vás nestojí a potřebujete k nim minimum energie.

Existuje spousta hraček, které rozvíjí schopnosti vašich dětí a po kterých můžete v karanténě sáhnout, aby se vaše ratolesti zabavily. Kreativního ducha by si měli udržet pokud možno také rodiče. Pokuste se vnímat svůj příbytek dětskýma očima a vymýšlejte co nejvíce her, které by bylo možné bezpečně provozovat v domácím prostředí.

Hod podkovou

V některé větší místnosti si udělejte volný prostor, převraťte malý stolek nebo židli nohama vzhůru a jakoukoli pevnější čepicí nebo kloboukem se snažte trefit některou nohu. Nechte své děti soutěžit nebo překonávat vlastní rekordy.

Hra na pavouka

Jedná se v podstatě o variaci hry na babu, při které se naštěstí nemusíte jako rodiče příliš hýbat a své děti můžete chytat s vynaložením co nejmenší energie. Ke hře potřebujete jen malý kus látky – například utěrku, menší ručník nebo klidně tričko. Utěrku nastavte jako toreador a vaše dítko bude běhat kolem vás. Vaším úkolem – jako pavouka – je hodit na dítě utěrku – svou síť, a tím ho polapit.

Hra na polštář

Po koupání zamotejte své dítě do většího ručníku tak, aby se nemohlo příliš hýbat a položte ho na bříško na postel. Pak si jemně položte svou hlavu na jeho záda – jako na polštář. Polštář se zřejmě začne brzy vrtět a vy se budete nahlas divit. Proč se ten polštář tak vrtí? A co by to mohlo být, když to není polštář? Úkolem vašeho dítěte je předstírat, že je nějaké zvíře lapené v pytli. Podle jeho vrtění pak budete hádat, co za zvíře zrovna je.

Schovka

Jak hrát na schovávanou a zároveň tak trochu odpočívat? Nechte své ratolesti schovat se někde v dohledu. Počítejte nahlas od 20 k nule a když skončíte, zkuste ze svého křesla nebo sedačky uhodnout, kde se všichni hráči skrývají. Pokud neobjevíte všechny, zavolejte nahlas “Patnáct!” a dejte ruce nahoru. Děti musí přiběhnout a plácnout si s vámi do dlaní. Pak musí utéct a někam se opět schovat. Opakujte s “Deset!” a “Pět!”, než se najdou úplně všichni. Ale pozor, nenechte hráče běhat kolem nábytku s ostrými rohy.

Opičení

Začněte s výzvou. “Vsadím se, že nedokážeš to, co tatínek/maminka!”. Děti z pravidla na výzvu přistoupí. Nejprve je nechte opakovat jednoduché úkoly jako dotknout se vlastního nosu nebo zvednout do vzduchu jednu nohu. Postupně přidávejte těžší a těžší a nakonec je nechte opakovat po vás dřepy, kliky a další cviky. Pro děti to bude zábavná hra a přitom jim trocha tělocviku prospěje.

Životní styl - další články

Doporučujeme