Jak zabavit děti v karanténě? Vsaďte na vzdělávací hry nebo stavebnice

16. března 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Přežít s dětmi v karanténě může být pořádně náročné. Někteří mají to štěstí a mají k dispozici zahradu, jiní ale musí trávit většinu času mezi čtyřmi stěnami a to může být, zvlášť pro ty nejmladší, pěkně otravné. Naštěstí existuje řada způsobů, jak se na karanténu s dětmi připravit a udělat si ji co nejpříjemnější. Mrkněte na naše tipy a nechte se inspirovat.

Karanténa může být pro děti těžká – a tím pádem i pro rodiče. Jak se ale říká, štěstí přeje připraveným. Klíčem k úspěchu je mít v záloze širokou škálu různých her nebo zábavných pomůcek, díky kterým vaše ratolesti zabijí nějaký ten čas. Nakládejte s nimi ale chytře a nevyplácejte si všechna esa hned při první příležitosti. Až bude nejhůř, budou se vám hodit.

Samolepkové knížky

Jednou z možností jsou samolepkové knížky. Můžete si je objednat přes internet a dorazí vám tak až ke dveřím, aniž byste museli kamkoli chodit. Spousta dětí samolepky naprosto miluje. Jsou barevné a když je někam nalepíme, máme z toho dobrý pocit. Samolepkové knížky umožňují věnovat se lepení bez toho, aniž bychom u toho ubližovali rodinnému nábytku nebo přiváděli rodiče k šílenství. A co je nejlepší: děti díky nim posilují své logické i grafomotorické schopnosti.

Hravé vzdělávání

Existuje spousta vzdělávacích her, které děti zabaví a přitom je třeba i něčemu přiučí. Sáhnout můžete po dětských chemických laboratořích, malých chirurgických sadách, kuchařských setech, hrách o obchodování, o vesmíru nebo o přírodě. K dispozici jsou také různé kartičkové variace, vystřihovánky, skládanky, logické hádanky nebo multifunkční leporela pro nejmenší.

Stavebnice

Skvělým způsobem, jak zabít čas, jsou stavebnice. Nejpopulárnější je světoznámé LEGO, existuje ale celá škála možností. Existují stavebnice navržené pro kluky i pro holky a děti si s nimi mohou postavit nejrůznější příšery, rakety nebo naopak uplést něco z měkkých gumiček, případně sestavit obrázek z nažehlovacích korálků.

Výtvarné potřeby

Pokud máte doma malého tvořivce, máte skoro vyhráno. Zásobte se nejrůznějšími výtvarnými potřebami, aby měly vaše ratolesti vždy dost materiálu, ze kterého mohou tvořit. Dostatek papíru, fixek a pastelek je samozřejmostí, můžete ale přikoupit i nejrůznější sety, tlusté omalovánky, inspirativní návody, barvy na malování prsty nebo přímo barvy na tělo či textil. Kreativitě se meze nekladou a internet je plný možností.

Puzzle

Na tradiční pexeso musí být alespoň dva, ale pokud máte doma jedináčka, s puzzlíky si jistojistě vystačí. Stejně jako v dalších případech existují nejrůznější stupně náročnosti, barvičky a vzory, ze kterých můžete vybírat. Pokud se vám některý obrázek hodně zalíbí, můžete si ho pak klidně doma vystavit nalepený na karton. Vedle puzzlíků ale existují také různé variace z potištěných kostiček nebo dalších dílků, po kterých můžete sáhnout zrovna tak.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme