Dámský klub: Je lepší přizpůsobit se názorům partnera?

4. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Stává se, že ve vztahu se občas názory partnerů liší. Je to zcela normální. Někdy je ovšem téma vážnějšího rázu a tak se nabízí otázka, jestli je lepší svůj názor prosazovat nebo se spíš přizpůsobit partnerovi a nevyvolávat tak konfliktní situaci. Dnes se tímto tématem budeme zabývat v Dámském klubu Frekvence 1.

Raději ústupek než křik

Sice máte každý svůj názor, ale upřednostňujete mít doma klid. Proto místo toho, abyste se s partnerem dohadovali, raději ustoupíte. V takových případech obvykle ustupuje pořád ten stejný. To, že jeden z partnerů pravidelně ustoupí názoru toho druhého nemusí nutně znamenat, že je dotyčný submisivní. Možná se jen zuby nehty vyhýbá konfliktům a druhého rád podpoří. Taková situace se ale dřív nebo později může obrátit. Ustupovat druhému může vašeho partnera přestat bavit. Na to se připravte.

Stojím si za svým

Dvě stejně silné osobnosti s různým názorem občas musí ve vztahu o svůj názor zabojovat. Pokud si svůj názor tvrdě prosazujete stejně jako váš drahý, můžete se dostávat do sporů. V takových případech je nejlepší sednout si nad danou věc a zvážit obě varianty. Ta, který dohromady sklidí více kladných bodů, by měla mít přednost. Pokud se naučíte dělat kompromisy, pomůže to vám i vašemu vztahu.

Jak to mají s prosazováním názorů moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „Je otázka, co je to přizpůsobit se. Pokud to znamená vyhnout se zbytečnému konfliktu, danou situaci nekomentovat, myslet si co chci, a počkat až to přejde, tak to občas dělám. Většinou ale řeknu, co si myslím a mnoho dobrého to nepřinese. Stejně mi to ale nedá. Dnes ale budu zastupovat tu skupinu, co se je ochotna přizpůsobit. Jsem zvědavá, co je k tomu vede.“

Aneta: „V naší domácnosti je jen jeden názor a to je většinou ten můj. Ale je pravda, že se snažím ovládat, učím se toleranci a žití s mužskou bytostí, takže po čtyřech letech soužití občas přiznám, že tedy těch názorů může být i více a mají občas i pravdu.“ 

Na vaše názory se těšíme dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme