Dámský klub: Jezdíte lyžovat s helmou nebo bez?

11. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Hory jsou plné lyžařů a jejich množství se podepisuje i na tom, že přibývá úrazů. Jestliže chcete snížit riziko, že se vám něco stane, je dobré vybavit se minimálně helmou. Právě ta je dnešním tématem Dámského klubu rádia Frekvence 1.

Bez helmy ani ránu

Aktuální statistiky ukazují, že Češi se vybaví helmou skoro vždy, když cestují do alpských lyžařských středisek. Na našich horách je chvályhodné, že rodiče svým dětem dávají helmu prakticky vždy. Dospělí lyžaři a snowboardisté si hlavu chrání také čím dál častěji – skoro v 90% případů. Ještě lépe udělá ten, kdo použije chránič páteře. Riziko vážného úrazu tím minimalizujete.

Jízda pro frajery

Jízdu bez helmy riskují především mladí lyžaři a snowboardisté bez závazků. Je to skupina lidí, kteří lyžování berou spíš jako exhibici a leckdy se to nevyplácí. Lyže a snowboardy jsou dnes na vysoké úrovni a tak dosahují vysoké rychlosti. Když nabouráte v autě při rychlosti 100 km/h, následky mohou být velmi vážné. Když se řítíte stejnou rychlostí na lyžích, jste ohroženi ještě víc. Proto upusťte od frajeřinek a dbejte na svou bezpečnost.

Používají moderátorky Dámského klubu na lyžích helmu?

Markéta: „Helmu považuji za samozřejmost, dceru bych bez ní a bez páteřáku nikam nepustila. Je fakt, že helma mi extrémně nesluší, ty odporně spláclé vlasy po jejím sundání fakt stojí za to, ale statistiky horské služby mluví jasně. Měla by být povinná i pro dospělé.“

Aneta: „I když na sjezdovce dělám jediné, a to že bumbám bombardino, svařáček, gročík a jiné pochutiny, tak pro dobrý pocit záchranářů si helmu na hlavu klidně dám. Koneckonců, co kdybych uklouzla a omylem se začala kutálet dolu, že…“ 

A jak jste na tom vy? Podělte se s námi o vlastní zkušenosti už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme