Dámský klub pátrá: Jak se Češi chovají v MHD?

27. listopadu 2014·Životní styl·Luboš Procházka

MHD je hlavním způsobem přepravy osob ve městech! Autobusy, tramvaje, trolejbusy, metro - to vše jsou dopravní prostředky, ve kterých platí jen pár základních pravidel. Zvládáme je dodržovat? Dnešní téma Dámského klubu na Frekvenci 1.

Trochu ohleduplnosti, prosím

Umět se chovat v MHD. To je zcela základní předpoklad, který se od cestujících očekává. Někdy jsou ale očekávání zcela zbytečná. Někteří se prostě do dveří budou hrnout dřív, než lidé vystoupí, budou se rozvalovat na sedadle a ignorovat babičku, která se sotva drží na nohou. 

Někteří se prostě chovat neumí a neberou ohled na druhé. Naštěstí je etiketa v MHD poměrně jednoduchá a tak stačí osvojit si pár pravidel.

Základní pravidla chování v MHD

V prostředcích hromadné dopravy je dobré dodržovat jen několik základních pravidel. Pojďte si je s námi připomenout. Zaručujeme vám, že pokud je budeme všichni dodržovat, vyhneme se zbytečným šarvátkám, které se občas mezi cestujícími v městské dopravě strhnou.

Pravidla najdete tady!

Co si o chování Čechů v MHD myslí moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „Neochvějně věřím, že Češi se umí chovat, když chtějí. Je pravda, že v MHD leckdy nechtějí a je pravda, že protože bydlím za Prahou, jezdím většinou autem a v MHD jsem měla zřejmě, když tak ty historky poslouchám, zatím štěstí. Ale mě se prostě chce věřit, že se chovat umíme.”

Aneta: „Hledám slušná slova, jak popsat své denní zážitky. Myslím, že v džungli by mi bylo líp. Lidé neumí nastoupit ani včas vystoupit, voda je asi v Čechách drahý artikl, protože se zdá, že se nikdo nekoupe a nevábně páchne, jak v létě, tak v zimě. Jediné pozitivní je, že majíc mě za těhotnou, mě často pouští sednout.”

Jaké máte zážitky z MHD vy? Podělte se s námi o ně už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme