Dámský klub řeší: Hubnou lépe muži nebo ženy?

17. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

U někoho možná ještě trvá novoroční předsevzetí, jiný hubne dlouhodobě. Kdo to má jednodušší: muži nebo ženy? Téma dnešního Dámského klubu rádia Frekvence 1. Vysíláme ho mezi 16. a 17. hodinou.

Proč se mužům hubne snáz

Skoro polovina českých mužů má nadváhu a zhruba pětina je obézní. Když už se ale muži dají do hubnutí, jde jim to snáz než ženám. Jedním z důvodů je fakt, že muži si tak často nezpomalují metabolismus dietami. 

Během života také mají stabilnější hormonální hladiny než ženy. Jsou to ženy, které rodí, kojí, mají menstruaci a později i přechod. Zároveň jsou muži ve výhodě i díky tomu, že při hubnutí chtějí znát jasný plán. Když pak mají pocit, že mohou hubnoucímu programu důvěřovat, jsou v dodržování plánu na zhubnutí daleko důslednější než ženy. I díky tomu jdou kila dolů snáz.

Hubnutí žen = jojo efekt!

Průzkumy ukázaly, že každá desátá žena v Česku je na dietě! Právě to je hlavní příčinou častých neúspěchů při hubnutí. Zatímco muži hubnou kvůli lepší kondici, ženy chtějí většinou zhubnout proto, aby se samy sobě více líbily. Od diety očekávají zázrak a proto často nasadí až drastickou hubnoucí kůru. Když pak začnou jíst opět normálně, dostaví se jojo efekt a tak se žena dostává do začarovaného kruhu.

A co si myslí moderátorky Dámského klubu? Hubne se lépe mužům nebo ženám?

Markéta: „Svět není spravedlivý a proto muži hubnou jednodušeji. Vynechají pivko a přílohy a mají o 30 kg míň. Žena za stejnou dobu, byť má ke snídani i k obědu dvě mandle a k večeři nic, možná zhubne 1,4 kg.“

Aneta: „Co se diet týče, muži mají jen štěstí začátečníka. Ženy jsou v opakovaném hubnutí zkušenější, jen už na nás po tolika letech týrání organismu nic nezabere. A tak už se netrápím a každý rok jsme o 10 kilo těžší, tímto tempem se nedožiju 50.“

Na vaše zkušenosti čekáme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme