Dámský klub řeší: Prospívá dětem domácí výuka?

24. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Máte doma předškoláka, spádová škola se vám příliš nezdá a dojíždění jinam nezvládáte? Můžete zkusit domácí vzdělávání. Dnes se mu věnujeme v Dámském klubu na Frekvenci 1.

Trocha historie

Vzdělávání dětí doma je legální téměř ve všech zemích Evropské unie. Jeho počátky se datují od 60. let minulého století, kdy začalo v USA. U nás bylo experimentálně povoleno v roce 1998 a od roku 2005 je pod novým názvem “individuální vzdělávání” rovnocennou formou plnění povinné školní docházky.

Pro i proti

Vše má své silné i stinné stránky. U domácího vzdělávání to je dost individuální. Jsou děti, kterým vysloveně vyhovuje, ale existují i opačné případy, kdy je vzdělávání doma zdrojem problémů. U domácí školy musíte od dětí vyžadovat dodržování pravidel, ale stejně tak musíte mít potřebnou disciplínu i vy. Pokud se vám to podaří, může se stát domácí výuka velmi efektivní, protože můžete postupovat optimálním tempem a za využití pedagogické metody vhodné pro vašeho žáčka.

Odpůrci domácího vzdělávání často argumentují tím, že děti nebudou dostatečně socializovány, ale tyto námitky nejsou potvrzené. Je dokázáno, že zapojení dětí do standardní školní docházky probíhá normálně.

Jaký mají názor na domácí výuku moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „Domácí výuka má podle mě opodstatnění v místech, kde to mají děti do školy třeba 100 km, např. v některých místech Kanady. Jinak to, dle zkušeností s výukou mé dcery, považuji za trest pro rodiče a ti, kteří to vydrží, by si zasloužili metál.“

Aneta: „Já sice děti nemám, tak nemůžu soudit, jestli bych na to měla nervy, ale osobně si myslím, že to musí být super a kdybych já měla tu možnost učit se doma, uvítala bych to. “

Máte zkušenost s domácím zděláváním? Podělte se o ni s námi už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme