Dámský klub řeší: Vyvolávat fotky nebo je uchovávat jen na disku?

8. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Doba digitálních fotoaparátů nahrává tomu, abychom cvakali jednu fotku za druhou. Jak snímky uchovávat? Téma dnešního Dámského klubu rádia Frekvence 1, který vysíláme mezi 16. a 17. hodinou.

Pravidelné zálohování

Pořiďte si externí disk a na něm snímky pravidelně zálohujte! Pokud fotíte téměř denně, dělejte to nejlépe jednou za dva týdny. Vyhnete se tomu, že v případě ztráty dat přijdete o spoustu fotek a zároveň průběžné zálohování je méně časově náročné než to, které provádíte jednou za půl roku.

Pokud se i přesto bojíte, že o data přijdete, pořiďte si některé z webových alb a tam ty nejdůležitější záběry nahrávejte. Kromě toho, že je budete mít zálohované, můžete fotky touto formou také sdílet s přáteli a příbuznými.

Papírová fotoalba

Dřív bylo běžné, že v každé rodině kolovalo několik fotoalb. Snímky většinou zaznamenávaly svatby, dětství potomků a dovolené. Dnes už alba nejsou příliš v módě. Novinkou jsou fotoknihy, které vám vytvoří fotolaby přesně podle vašeho návrhu. 

Fotoknihy mohou mít pár stránek stejně jako několik desítek stran, takže vám poskytnou dostatek prostoru a také jistotu, že i když vám shoří disk v počítači, budete mít alespoň nějakou fotovzpomínku.

Vyvolávají moderátorky Dámského klubu své fotografie?

Aneta: „Nevyvolávám fotky. Já se hlavně odjakživa moc nefotím, zapomínám na to, protože si akce tak užívám, že na nějaké focení mi nezbývá čas. Ale když už něco nafotíme, tak to zůstává v digitální podobě, což je mi líto.”

Markéta: „Já miluji fotky, líbí se mi ten pocit, když se jimi člověk probírá. Alba mají neuvěřitelné kouzlo. Alba nemám, nemám totiž čas je tvořit. Ale fotek mám stovky v mnoha šuplících. Ovšem od chvíle digitálního foťáku nic. Jen spousty nepřehledných souborů v počítači.”

A jak schraňujete fotografie vy? Na vaše názory čekáme dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme