Dámský klub se ptá: Kdy má dítě odejít od rodičů?

16. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Od doby, co jste měli doma miminko, uplynula už pěkná řádka let! Vaše dítko už má v kapse diplom, ale nezdá se, že by chtělo zvednout kotvy a vybudovat si vlastní hnízdečko. Kdy je ta správná chvíle na to, aby se dítě postavilo na vlastní nohy? Dnešní téma Dámského klubu Frekvence 1.

Všude dobře, u maminky nejlíp

Vaše ratolest nemusí být nutně mamánek. I přesto ale zůstává u vás a je mu tak dobře. Třicítka na krku ho neznervózňuje, stejně jako fakt, že jeho vrstevníci už budují hnízdečko lásky se svým partnerem nebo rodinou. Pokud máte dobré vztahy, je to skvělé. I přesto si ale s dítětem promluvte v případě, že už má po škole, má vlastní práci, ale plány do budoucnosti si nechává zatím pro sebe. Je dobré, aby se v určitém věku osamostatnilo. K takovému osamostatnění nejčastěji dochází mezi 25. až 30. rokem.

Hurá do světa

Au-pair v Kanadě, pak práce v kavárně v Irsku a ubytování na koleji na druhém konci republiky. I tak to může vypadat s vaším zlatíčkem, které dospělo tak rychle, že jste to ani nepostřehli. Čím dříve se dítě osamostatní, tím lépe se pak o sebe dokáže postarat. Všeho moc škodí a proto, i když je dítě kdesi na cestách, udržujte pravidelný kontakt. Pokud vám to časové možnosti dovolí, ideálně se čas od času i navštěvujte. Budete mít přehled o tom, jak si vaše dítě žije a utužíte rodinné vztahy.

A jak se na osamostatňování dětí dívají moderátorky Dámského klubu? Kdy je ta správná chvíle?

Markéta: „Vždycky jsem prosazovala, že se má dítě osamostatnit co nejdříve. Od chvíle, co jsem majitelkou dcery, si sobecky hýčkám myšlenku, že by mi vůbec nevadilo, kdyby se z domova příliš nehnala. Prostě proto, že se mi po ní bude strašně stýskat.“

Aneta: „Dítě by se mělo osamostatnit co nejdříve! Doba si to žádá! Pokud studuje, tak bych mu ještě dopřála domácí klid a pohodu a nebo hezky šupej na kolej. Ale aby se mi doma flákalo a nic nedělalo, tak to ani náhodou.”

Na vaše názory čekáme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme