Dámský klub se ptá: Měla by být voda levnější než pivo?

2. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Už před dvěma lety ministr zdravotnictví navrhoval, že by v restauračních zařízeních měl být alespoň jeden nápoj levnější než pivo. S finálním návrhem zákona ministerstvo přijde během příštích týdnů. Tématu se dnes budeme věnovat v Dámském klubu rádia Frekvence 1.

Co čeká hospodské?

Provozovatelé restaurací a hospod se musí připravit na to, že pokud se u nich připravuje a podává jídlo, pak v jejich provozovnách bude platit zákaz kouření. Podle Václava Stárka, prezidenta Asociace hotelů a restaurací, je toto nařízení diskriminační, protože i v barech se musí podávat něco k jídlu. 

Daleko více budou muset provozovatelé dbát i na to, aby u sebe v podniku neměli podnapilého mladistvého. Pro hospody a restaurace to bude znamenat více práce a možná i menší přísun strávníků-kuřáků.

Na co se mohou těšit strávníci?

Spousta lidí jistě uvítá to, že alespoň jeden z nealkoholických nápojů bude levnější než pivo. Ne každý pivo pije a je paradox, když za vodu platí konzumenti víc než za zlatavý mok. 

Pokud jde třeba babička s vnoučkem do restaurace na limonádu, musí se pořádně plácnout přes kapsu. Nově by tedy alespoň voda měla být levnější než pivo a nekuřáci jistě uvítají, že po příchodu z restaurace nebudou páchnout jako popelník.

A jaký mají názor moderátorky Dámského klubu? Braly by, kdyby alespoň jeden nealko nápoj byl v restauracích levnější než pivo?

Aneta: „Jako člověk, který pivo nemá rád, jsem odsouzena k tomu, pít nealkoholické nápoje. Přijde mi šílené, aby voda a nealko stálo 2x tolik, co pivo. A abych si nepřipadala, že vylévám peníze z okna, tak občas kombinuji nealko s tvrdým alkoholem, z čehož vznikne koktejl a já mám alespoň odůvodněnou cenu.”

Markéta: „Myslím si, že levné nealko situaci nevyřeší. Když si někdo chce dát pivo, tak si ho prostě dá. Ovšem to, jak je nealko drahé je dle mého nehoráznost.”

Na vaše názory jsme zvědaví už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme