Dámský klub se ptá: Orientujete se v neznámém prostředí či nikoli?

6. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Pokud jedete do neznáma, někteří z vás se vybaví mapou, jiní navigací a někomu stačí jen vrozený orientační smysl. Jak jste na tom vy? Dnešní téma Dámského klubu.

Kde to jsem?

Někteří bloudící cestovatelé už při svém tápání ani nepropadají panice. Řeknou si, že v nejhorším se zeptají kolemjdoucích. A věřte nebo ne, většinou se opravdu dostanou tam, kam potřebují. Zeptat se je tou nejjednodušší možností, jak se dostat tam, kam je potřeba. Někdo se s dobrý orientačním smyslem narodí, jinému není přáno. V takových případech vám pomůže mapa nebo ještě přehlednější gps navigace.

Rozený navigátor

Už u malých dětí můžeme v některých případech pozorovat skvělý orientační smysl. Není vyjímkou, že někam vezmete dítě jednou a ono příště ví zcela přesně, kam máte namířeno. Pokud vám byla do vínku dána schopnost dobré orientace, můžete ji prohlubovat tím, že budete poznávat další města a místa. Takové nadání se vám bude hodit i na dalekých cestách. Tomu, kdo má skvělý orientační smysl totiž většinou stačí jeden letmý pohled do mapy a hned je “doma”.

Jak dobrý orientační smysl mají moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „Já děkuji přírodě i rodičům, protože s mapou zvládnu všechno, občas i bez ní dokážu dojet podle pocitu do cíle. Zato navigace mě neuvěřitelně leze na nervy a prostě ji nepoužívám.“

Aneta: „Nějak nechápu, čím to je, ale se mnou se na nových místech ztráceli i tací, kteří mají skvělý orientační smysl. A od té doby když se hledá správný směr, tak já raději mlčím. Pravdou je, že už bloudíme méně. Ovšem zajímavé je i to, že když už jsem někde jednou byla, tak si pamatuju, jak to místo vypadá a kde je, ale občas mi ještě vynechává, jak se tam dostat. No a vůbec nejhorší je to večer. Jakmile se setmí, tak mám problém poznat i vlastní činžák.“  

A jak se orientujete vy? Podělte se s námi už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme