Dámský klub se ptá: Plníte dětem přání na počkání?

18. března 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Milujete své děti, děláte pro ně první poslední a hřeje vás na srdci, když jim září oči. Ty zaručeně září, když dostanou to, co si přejí. Plníte jim přání na počkání nebo si vše musí zasloužit? Dnešní téma Dámského klubu na Frekvenci 1.

Chci a chci a chci!

Vaše ratolest si usmyslela, že chce nové autíčko, panenku nebo že teď hned chce zmrzlinu. Pokud se zdráháte přání splnit, můžete očekávat smutný výraz, pláč a nebo vztekání. Pokud jste přesvědčeni o tom, že nechcete dítěti přání splnit, stůjte si za svým. Když povolíte, dítě si vás omotá kolem prstu a ztratíte autoritu. 

Jde to i bez odměn

Pokud chcete děti motivovat k tomu, aby něco dělaly přirozeně, nepotřebujete k tomu dárky. Dobře totiž víte, že když bude dítě něco dělat jen s příslibem odměny, nic ho tím nenaučíte. Z „muset“ se nestane „chtít“ jen proto, že dítěti dáte dárek. 

Když uznáte za vhodné, to, co si dlouho přeje mu koupíte. Když ale chcete, aby vám v něčem vyšlo vstříc, neslibujete mu odměnu, ale promluvíte si s ním o důležitosti a významu jeho úkolu.

A jak to mají moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „Někdy tak a někdy tak. Ráda plním přání a když můžu, tak kupuji. Nesmí jít ale o věci vytrucované nebo blbosti. Současně tuto mojí touhu dělat radost kompenzuji tím, že si samozřejmě některé věci musí zasloužit či se o ně dlouhodobě snažit.“

Aneta: „Jsem kvalitně rozmazlený jedináček, ale i tak jsem neměla vždy všechno, co jsem si přála. A jsem za to ráda, protože si těch věcí pak víc vážím, když už si na ně vydělám a nebo je časem dostanu.“ 

Jsme zvědaví na vaše názory. Věnovat se jim budeme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme