Dámský klub se ptá: Vybírate dětem kamarády?

1. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Každý rodič sní o tom, jak by bylo skvělé, kdyby jeho dítko bylo obklopeno jen správnými lidmi. Mezi ně patří milující rodina, ale i kvalitní kamarádi. Prověřujete kamarády svých dětí? Ovlivňujete s kým se budou přátelit? Téma dnešního Dámského klubu.

Ať si vybere sám

Sousedovic Honzík má šílené návyky. Štourá se v nose, neumí pozdravit ani poděkovat a dokonce občas mluví sprostě. Váš syn ale s Honzíkem tvoří nerozlučnou dvojku. Když vidíte, jak jsou spolu ti dva spokojeni, přestanete řešit návyky Honzíka a radujete se, že je vaše dítě šťastné. 

Je dost možné, že sousedovic nevychované dítě se časem inspiruje dobrými návyky vaší ratolesti nebo ze svých neduhů jednoduše vyroste. Ať tak či onak, nemusíte propadat panice. Největší vliv na dobré chování vašeho dítka stejně máte vy. Proto se mu snažte být dobrým příkladem.

Tu k nám nevoď!

Spolužačka vaší dcerky nosí do školy nejdražší hračky, vytahuje se, je namyšlená a žaluje. I přesto k ní vaše dcera vzhlíží a chce být jako ona. S tím naprosto nesouhlasíte, tak chcete zasáhnout. 

Dřív než vaší holčičce vezmete kamarádku, zkuste si promluvit s rodiči holčičky. Pokud s nimi nic nevyřešíte, s vaším dítětem si v klidu promluvte. Mělo by to být právě vaše dítě, které přijde na to, že takové “přátelství” mu nic nepřináší. 

Pokud to nechápe hned, promluvu po čase zopakujte. Rozhodně to ale nehroťte, pokud tedy vaše dítě nekamarádí s drogovým dealerem, který ho chce zatáhnout do bussinessu.

Jaký mají názor na vybírání kamarádů moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „Vždycky jsem byla proti výběru kamarádů, mně je totiž vybírali a bylo to peklo. Jenže lehký dohled je, jak jsem zjistila, nutný. Zvláště v pubertě. Vyřešila jsem to výběrem rodičů těch kamarádů. Když jsou v poho, většinou je v poho i jejich potomek.”

Aneta: „Moje matka se o to pokusila jednou a následovala tichá domácnost. Z mé strany. A skrytá rebelie, protože jsem se svými kamarády stejně vídala, ale tajně. Pak se to provalilo a ona měla naštěstí  dostatek rozumu, aby už to podruhé nezkoušela.”

A co vy, vybíráte dětem kamarády? Na vaše názory se těšíme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme