Deset let dobře investoval, teď hraje golf

22. února 2018·Životní styl·Karolína Stránská

Oblibu podílových fondů potvrzují statistiky. Loni měli Češi zainvestováno 470 miliard korun. To znamená, že už každý sedmý Čech investuje do podílových fondů. Jedním z nich je také projektant Karel.

Ten před několika lety skončil s podnikáním, investoval a začal se věnovat golfu. Na začátku měl na účtech milion. Z bank měl několik návrhů, jak s penězi naložit. Nabízely mu hlavně různé zajištěné fondy, chráněná portfolia. Karel se ale rozhodl investovat více dynamicky a odmítl takřka 100% konzervativní návrhy investic od bank. Pro srovnání dynamických fondů využil jednoduše online srovnávače.

Chcete výhodně investovat. Porovnejte si nabídky na trhu.

Karel měl kromě volných peněz na účtech uzavřené také stavební spoření pro celou rodinu a životní pojištění. Měl tedy dost na to, aby mohl volný milion korun stáhnout z běžných a spořicích účtů a investovat ho. Na spořicím účtu si přesto jako železnou rezervu nechal 200 tisíc korun. Portfolio složil z jedenácti různě zaměřených fondů, zvolil desetiletý investiční horizont.

Jak jeho investice vyšly?

I ten fond, který v portfoliu vydělal nejméně, měl nakonec své nezastupitelné místo. I když jako jakýkoli jiný akciový investor musel přečkat nepříjemná období, jako byly špatné zprávy ze zasedání Evropské unie v létě 2011, Dieselgate, pesimistické zprávy z Číny v roce 2015. Ale nepanikařil a několikrát naopak využil příležitost levněji přikoupit další fondy.

Peníze z každého ukončeného stavebního spoření, která měla jeho rodina sjednána, dál investoval. Karel nakonec celkově vložil do fondů 3,5 milionu korun. A výsledek? Průměrné roční zhodnocení investovaných peněz aktuálně činí i přes všechny propady trhů 6,67 %. Vyjádřeno v penězích to znamená, že Karel ke svým investovaným penězům po sedmi letech získal dva miliony korun navíc.

Splňte si své sny. Začněte investovat ještě dnes. Poradíme, jak.

Loni se Karel rozhodl, že vlastně naspořené a zainvestované prostředky v dohledné době nebude potřebovat. Dal se na golf, který mu jde natolik, že ve své kategorii už vyhrává turnaje, které jsou často spojené s finanční odměnou.

Životní styl - další články

Doporučujeme