Do dlouhodobých diet se nepouštějte sami. TIPY, jak účinně hubnout

17. června 2020·Životní styl·Karolína Stránská

Jestliže se pouštíme do diety trvající střední až delší dobu, pak je lépe radit se s lékařem a nechat se podporovat svým okolím. Píše o tom francouzský týdeník L´Express.

V roce 2010 zveřejnila francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin, životního prostředí a práce dokument, v němž hodnotí rizika spojená s odtučňovací kúrou. Varovala před škodlivými dopady na lidské zdraví, které nemohou být opomíjeny. Doporučuje, aby člověk nezačínal držet dietu sám a poradil se s lékařem, neboť každý má specifické potřeby v závislosti na věku, na požadovaném úbytku na váze či na fyzických aktivitách.

Základní pravidlo, tedy dodržovat dietu a cvičit, je příliš obecné. Praktický lékař či nutriční poradce bude spíše zdůrazňovat vyváženou stravu uzpůsobenou jednotlivci než dietu samu.“Abychom mohli zahájit účinnou dietu, je třeba udělat jakýsi průzkum. Je nezbytné vyhodnotit potřeby každého, neboť každý člověk je jiný,” říká nutriční poradkyně Florence Foucautová a upozorňuje, že diety na internetu nejsou vhodné pro každého, neboť každý má jiné potřeby.

Biologické mechanismy

“Cílem je vysvětlit, ale také motivovat. Jestliže zahájíme dietu bez dohledu, vystavujeme se riziku, že její výsledky brzy pominou. Nutriční poradce může pracovat na změně způsobu stravování v dlouhodobé perspektivě. Bez poradce se po ukončení diety vracíme k původnímu způsobu stravování, ale to není naším záměrem,” říká Foucautová.

“Vysvětluji často lidem, že je lépe sníst plnohodnotné jídlo, aby neměli za dvě hodiny hlad a nevrhali se na tučné a sladké výrobky. Kdo drží dietu sám, může také riskovat nedostatek vitaminů a minerálů,”zdůrazňuje Foucautová.

Stále více profesionálů v oboru zaujímá rozšířený přístup zahrnující různé aspekty, které se podílejí na nadváze: biologické mechanismy zapojené do regulace váhy, ale také psychické (když člověk při některých negativních emocích hledá uspokojení v jídle) a smyslové aspekty, kdy se regulační mechanismy projevují pocity hladu a sytosti. Odborník také může pomoci zvýšit toleranci vůči citovému strádání, čelit impulzivní konzumaci potravin a posílit sebeúctu a sebedůvěru.

Zapojit dietu do života

Důležité je nestranit se společnosti. Jestliže přátele a rodinu upozorníme na to, že zahajujeme dietu, umožní nám to získat jejich podporu a pomoc. V restauraci nebo při večeři s přáteli je vždy možné zvolit si odlehčenou porci. Diskuse umožní získávat zkušenosti a dostávat rady od jiných.

“Dávám rady, které jsou dobré pro celou rodinu. Radím rodičům, aby připravovali stejné jídlo pro všechny, ale každému uzpůsobili velikost porce a poměr jednotlivých surovin,” říká Foucautová. Například člověk, který chce snížit kalorický příjem, si může dát polévku a kuře, děti si k tomu mohou dát porci škrobovin. “Diskutujeme o každé problematice, například o rodinném jídle nebo několikatýdenní cestě,”dodává Foucautová.

Zdroj: ČTK

Životní styl - další články

Doporučujeme