EKOLOGIE: Počet goril klesl za posledních 25 let o 60 procent! Co o nich víte?

15. května 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Zatímco v pražské ZOO se stojí dlouhá fronta na gorilí mládě, v Africe se gorily stávají pořád obětí pytláků i místních obyvatel. Ti je loví pro maso.

Gorily nížinné žijí v západní, střední a částečně i v jižní Africe. Jedná se o rozlohu cca 445 000 km2.

Podle posledních odhadů jich žije zhruba 90 000. Ale tyto počty dramaticky klesají kvůli organizovaným pytláckým skupinám a nemocem, které do divočiny zavlekli lidé.

Před 25 lety žilo v divoké přírodě ještě 225 000 goril.

V zajetí, zejména v zoologických zahradách, je chováno 740 jedinců. V Praze se první dvě gorily objevily v roce 1963. Byly to mladé samičky. Přijely k nám za pomoci diplomatů z Kamerunu, kde jim zabily matky.

Gorilí tlupu tvoří asi 10 jedinců, výjimečně až 20 členů. Tlupa má alespoň jednoho dospělého samce, dospělé samice a jejich potomky. Jedna tlupa potřebuje k životu území asi 5 – 30 km2 (podle možnosti obživy). Žádný člen neujde za den víc než kilometr!

Gorily se živí až na výjimky pouze rostlinnou stravou. Z 48% ji tvoří ovoce, z 20% listí stromů, z 20% kořínky, mladé výhonky křovin, z 5 procent je to kůra stromů a 7% představují larvy dřevokazných brouků, housenky nebo termiti nebo mravenci. To je dieta!

Gorily se pohybují po všech čtyřech, ale na krátkou vzdálenost si troufnou i po dvou. Dokážou dobře šplhat. Velcí samci ale příliš nešplhají kvůli hmotnosti. Gorily předními končetinami našlapují nikoli celými chodidly, ale pouze ohnutými druhými články svých prstů. Na zadních nohou našlapují na celá chodidla. Ale nejsou to příliš vytrvalí chodci. Na noc si budují hnízdo (hlavně na zemi).

Gorilí samice pohlavně dospívají v 7 letech, samci v devíti nebo deseti. Samice jsou březí pouze jednou za tři až čtyři roky a o mládě se starají nejméně 3 roky. Takž každá gorilí maminka vychová v optimálním případě pouze šest potomků. První se jí narodí až v deseti letech. Gorily se dožívají v průměru 50 let. 

VIDEO: Bob & Bobák, myšlenka dne: Výlet do ZOO

Od čtvrtka můžete vidět slůně z pražské ZOO, říká ředitel zahrady Bobek!

Životní styl - další články

Doporučujeme