Máte nazbyt půl milionu? Kočka plemene Ashera je nejdražší na světě, zájemci si počkají až rok

29. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Ashera (Zdroj: Profimedia)

Koupit si kočku, která je stejně drahá jako luxusní auto? Ano, jde to. Seznamte se s vzácným plemenem Ashera, na které si zájemci počkají až rok. Koťátka se nerodí jak na běžícím páse, ale jsou ve velmi omezeném množství. Informaci uvedla agentura Reuters.

Kočka plemene Ashera je opravdu hodně unikátní. Jde o křížence afrického servala, asijského leoparda a kočky domácí. Běžná váha dospělých je zhruba 15 kilogramů a byla vyšlechtěna i jako hypoalergenní či ve sněžné verzi. Zájemci se musí smířit s několika ale. Tím první je fakt, že koťátka se nerodí jak na běžícím páse. Ročně se narodí zhruba sto drobečků a zájemci si na ně počkají klidně i rok.

Díky tomu to rozhodně není levná investice. Ashera se prodává zhruba za půl milionu korun. „Vypadá sice velmi exoticky, ale pod kůží je to pořád kočka, velmi nenáročná na péči a extrémně přátelská,“ sdělil agentuře Reuters Simon Brodie, zakladatel společnosti Lifestyle Pets, která plemeno do současné podoby vyšlechtila teprve v roce 2000. „Možná každého už někdy napadlo: nebylo by skvělé mít doma leoparda nebo tygra? Samozřejmě to není vůbec snadné a příliš praktické, ale pořízení kočky plemene Ashera se tomuto splněnému snu blíží nejvíce,“ dodal.

Podle Brodieho není Ashera tak odtažitá jako jiné kočky. Dovede otevřít dveře a nevadí jí ani chůze na vodítku. Ashery jsou vytrvalé, fyziky zdatné, ale pohybově velmi ladné. „Jsou to spíše takoví psi než cokoli jiného,“ řekl s úsměvem Brodie. Oči mají kočky většinou zelené nebo modré a dožívají se 8 až 10 let.

View this post on Instagram

A post shared by Robin Williamson (@robins519)

Nejde o plemeno, které by bylo náchylné k nemocem, ale na druhou stranu jich na světě není tolik, aby bylo možné získat souhrnnější informace. Asheru si lze koupit jen přímo od společnosti Lifestyle Pets. Ta si její genetický původ natolik chrání, že mláďata prodává jen vykastrovaná. Dočkat se tak nových koťátek nebo si pořídit chovnou stanici, je zatím prakticky nemožné.

Životní styl - další články

Doporučujeme