Frekvence 1 radí: Jak žít déle mladí – 1.díl

18. listopadu 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Na světě je několik míst, kde se lidé dožívají průměrného věku kolem sta let. Co mají společného? Jsou to láska k lidem, volné životní tempo, nezdolnost, víra a střídmá strava a blízkost moře či oceánu. Žít déle mladí není článek apriori o dlouhověkosti.

Pojďme se podívat na několik důležitých faktorů, které k dlouhověkosti a zejména k mladé duši a dobré kondici přispívají.  Přestože se v naší zeměpisné šířce nenachází ani moře ani oceán a víra dostala během období  komunistického temna na frak, stále máme mnoho možností, jak se sebou zacházet lépe.

Základem je několik jednoduchých triků, o kterých se dočtete za minutu. Pár receptů na smysluplnější a plnohodnotnější život. Jak se cítit spokojeně a šťastně a zdravě a vitálně až do konce našich dní. Co je nejdůležitěší? Opět je to kontinuitě a pevnou vůli. Řím přece taky nepostavili za den….

Zvolněte tempo a zapojte představivost

Už jste vyzkoušeli vizualizaci. Pokud ne, psala jsem o ní ve svém blogu na téma 5 dovedností k vyladění vnitřního filmu. Vizualizace je vnitřní zobrazení a vnější uskutečnění cílů a představ.

K provádění vizualizace je třeba zvolnit tempo, nalézt vnitřní klid, který je potřebný k rozvíjení představivosti. Víte, že to co si nejčastěji vizualizujete se stane realitou? Jaképak déjà vu, je to váš mozek, který promítl situaci několikrát před tím, než jste se v ní reálně ocitli. 

A vy jste ten, kdo drží dálkový ovladač, nebo si snad myslíte, že mozek žije vlastním životem a myšlenky létají jak se jim zlíbí? K vizualizaci potřebujete spočinout, mít pár minut naprostého klidu pro sebe. Stačí napuštěná  vana, kde budete místo plánů na víkendové vaření či kutilství vizualizovat. Představovat si sebe tak jak se chcete vidět, cítit, kde chcete být a co chcete dělat a mít.

Jak na věc:

  1. Když na patnáct minut denně zpomalíte, podaří se vám obrovská změna, uvidíte.
  2. Ze začátku bude trochu dřina myslet na patnáctiminutovku vybrzdění, ale do jednadvaceti dnů už se naučíte vyklidnit myšlenky automaticky.

Hledejte smysl v tom, co děláte!

Dlouhodobé či trvalé opakování činností, které vás netěší nebo přímo vysilují, je dláždění cesty do pekla. Ve své praxi se věnuji i psychosomatice a věřte, že temné myšlenky a trvalá nespokojenost se výrazně projevují na zdravotním stavu a fyzické kondici. Veškeré emoční komplexy, nespokojenost, zmatek, strach a napětí mají přímý vliv na vaše zdraví. 

Chronický stres má podobné příznaky jako infarkt myokardu – pocení, bušení srdce a zrychlený tep. Banální kašel o vás říká, že v sobě dusíte slova, která potřebují ven. Příkladem jsou i další civilizační choroby jako je cukrovka, která pramení z touhy kontrolovat a ovládat. Je důsledkem neschopnosti rozloučit se s minulostí a smířit se s tím, že věci už nebudou tak jako dřív. Bolesti v oblasti žaludku jsou odrazem citové nenaplněnosti.

Řekněte, není lepší žít déle mladí, povolit opratě a nechat minulost za sebou? Naučit se vyslovit, co vás tíží a zvolnit tempo? Vím, snadné to není, ale stojí to za to.

Jak na věc:

  1. Žijte tady a teď!
  2. Sepište si ty vlastnosti, které vás na vás samotných trápí a víte, že vám vnáší do života nelad.
  3. Pokuste se zamyslet nad tím, jak by vám bylo, kdyby jste se takhle či onak nechovali. Existuje několik koučovacích technik a pracovních nástrojů mentálního tréninku, které jsou velmi účinné a efekt pocítíte téměř okamžitě. Přijďte si vyzkoušet třeba náladovník nebo strom stability.

 

MgA. Petra L.KrajčinovičPetra L. Krajčinovič  – terapeut mentální aktivity, akreditovaný profesionální kouč MŠMT a ICF (mezinárodní federace koučů), mentorka, autorka úspěšných motivačních článků a grow up blogů.

www.cista-duse.cz

 

 Pomáhá lidem

  1. nalézt jejich potenciál, zvýšit sebedůvěru a sebevědomí, uvědomění a zodpovědnost
  2. nastartovat motivační mechanismy
  3. klienti pod jejím vedením dosahují svého maxima, např. zakládání podnikání, vlastní značky, významných osobních i pracovních úspěchů, finanční prosperity a stability
  4. prostřednictvím mocných terepaeutických a koučovacích technik nalézají klienti velmi rychle vnitřní zdroje a potenciál a dosahují spokojenosti, radosti, výtečné mentální a fyzické kondice.

Životní styl - další články

Doporučujeme