Frekvence 1 radí: V zimě neběhejte! Choďte ale pěšky

10. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Víte jak v zimě zhubnout? Choďte pěšky, ale neběhejte - doporučují obezitologové. I chůze ale musí být pravidelná, nestačí ujít nárazově třeba 10 kilometrů. Více se dozvíte uvnitř článku!

Během v zimě si zničíte klouby

Téměř každý přibere po zimě nějaká ta kila, hlavním důvodem je  větší chuť k jídlu a nedostatek pohybu. Pokud to hodláte změnit – dejte pozor na to – jak.  Obezitologové totiž vzkazují – v zimě rozhodně neběhejte.  

Běh podle nich škodí kloubům a také dýchacímu ústrojí i dutiny. Je na ně příliš velká zima. Češi se totiž neumí dostatečně obléknout a svaly pak ztuhnou, může dojít i k přepínání svalových úponů.

Lékaři doporučují: choďte

Nejzdravějším zimním pohybem je chůze. Procházky ale musejí být pravidelné. Nestačí ujít 10 nebo 20 kilometrů jednou za týden a pak nic. 

“Lidem, kteří nikdy nesportovali, stačí, když si pořídí dobrou obuv, pořídi si nějaké hůlky a vydají se takovou ostřejší chůzí na nějakou kratší procházku”, řekla rádiu Frekvence 1 doktorka Kateřina Cajthamlová.

Ideální jsou šestikilometrové túry denně. To si člověk zaručí úbytek váhy. Čtyři kilometry denně jen stabilizují hmotnost, a větší vzdálenost je už zase na škodu.

Nevhodné je i kolo

I jízdu na kole nechte na léto. Nejenže často silnice kloužou, ale i v  tomto případě snadno prochladnete, ani to nepoznáte!

Životní styl - další články

Doporučujeme