Frekvence 1 radí: Živý dárek pod stromeček? Kotě

28. listopadu 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Přeje si vaše dítě pod stromeček zvířátko? A přemýšlíte nad koťátkem? Na Frekvenci 1 vám poradíme, jak staré kotě je nejvhodnější a jaká je alespoň základní kočičí výbava.

Jak staré kotě?

Kotě by mělo být minimálně 13 týdnů staré, to je doba potřebná k tomu, aby zvládlo přechod od kojení na pevnou stravu. Jinak hrozí, že si zaděláte na nemalé žaludeční potíže a dlouhou léčbu u veterináře. 

Jinak je ale koťátko jako živý dárek docela rozumná volba, potvrdil Frekvenci 1 chovatel Martin Sedler: „Kočka je fajn, nemusí se s ní chodit ven. Což ne každé dítě a časem ne každého rodiče baví.“

Kotě do bytu

Kotě je opravdu ideální zvířátko, ale musí se mu přizpůsobit domácnost. Na začátek se musíte připravit tu a tam na nějakou tu loužičku, jinak se ale kočička docela rychle naučí na písek. S čím musíte počítat napořád, to jsou kočičí chlupy. 

„A nezapomínejte ani na to, že je kočka živý tvor. Běhá, skáče, dost pravděpodobně vám poleze na klín, ale také na sedačku nebo stoly. Lákat ji budou i dlouhé záclony, s kterými si chce hrát,“ připomíná Sedler.

Hlavně si zvířátko odsouhlaste na rodinné radě. Je potřeba říci si: „Ano, chceme zvířátko a víme, co to obnáší.“

Kočičí výbava

A nezapomeňte ani na kočičí výbavu, kočičí záchod s pískem, misky na jídlo a vodu a nějakou tu konzervu nebo granule pro začátek. Koupit může i nějaké to škrábadlo nebo kočičí rozhledu.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme