Frekvence 1 vám radí: Jak řídit v mlze!

11. listopadu 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Podzim přináší nejen mrholení a bláto, ale často také mlhy husté jak "mlíko". Jak se v takových chvílích chovat na silnici? Frekvence 1 to pro vás zjistila!

Používejte mlhovky

Na dálková světla v mlze zapomeňte, řekl Frekvenci 1 šéf Besipu Martin Farář. „Dálková světla viditelnost naopak snižují. Takové světlo se od mlhy odráží a řidič vidí méně. Dálková světla způsobují takzvaný zrcadlový efekt. V podstatě za volantem oslňujete sami sebe. V každém případě ale používejte mlhová světla. Zadní jsou součástí povinné výbavy, moderní auta už mají mlhovky i vpředu.“

Mlhovky zajišťují krátký, ale široký světelný paprsek, který pomáhá prosvítit mlhu, osvětluje tak prostor přímo před vozidlem a pomáhá řidič lépe se orientovat podle značení na vozovce.

Sledujte značení

V husté mlze povolte plyn a držte se u pravého okraje. Sledujte vodorovné značení. Pokud už musíte jet po okreskách bez značených krajnic – jeďte opravdu pomalu.

Důležité je ticho

Vypněte telefon, zajistěte si klid v autě, a pokud máte vedle sbe spolujezdce, požádejte ho, ať vám pomáhá sledovat cestu.

Buďte ohleduplní

Řízení v mlze je velmi únavné, pokud je mlha opravdu hustá a vy jedete krokem, buďte tolerantní i k řidičům kolem. Kolikrát se stane, že jede dlouhá kolona aut a všichni se řídí světly toho před sebou. Nikomu se do čela nechce. Chovejte se podobně jako sportovci a řidiče, který celou kolonu vede, občas vystřídejte.

Dodržujte vzdálenost

Světla aut jedoucích před námi sice pomáhají lépe se orientovat, ale je bezpodmínečně nutné dodržovat bezpečnou vzdálenost tak, abychom stihli pokaždé včas zastavit.

Životní styl - další články

Doporučujeme