Frekvence 1 zjistila: Martin na bílém koni nepřijede! Kdy tedy napadne sníh?

10. listopadu 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Zítra je 11. listopadu a v kalendáři bude jméno Martin. Pranostika "Martin přijede na bílém koni" se ale nevyplní. Podle meteorologů se sněhu jen tak nedočkáme. Máme pro vás podrobnosti.

Sníh měl napadnout před Dušičkami

Sníh čekali naši předci kdysi už před Dušičkami. “Nepřijde-li sníh na Vše svaté v noci, přijde o Martině se vší mocí“ – a možná si ani neuvědomili, že v této pranostice se vlastně spojuje téměř mysticky hned sedm jedniček – 1. 11. a 11. 11.

Přiveze velmi vysoké teploty

Prvního listopadu sníh nenapadl, ale nepovede se to ani zítra. Ba naopak – bude k němu hodně daleko. Teploty se mají zítra vyšplhat dokonce až na 17 stupnů. Tedy tam, kde bude polojasno.

“Vloni přijel svatý Martin na bílém koni  alespoň do hor – na Šumavě napadlo 10 centrimetrů sněhu a v Praze  napadl tento den sníh v roce 2007”, připomněla Frekvenci 1 Dagmar Honsová z Meteopressu. 

Přijede na žlutém koni

Původní pranostika Martinovi a koni je však delší – „Svatý Martin přijíždí na bílém koni. Přijede-li na šedém, bude zima střídavá, přijede-li Martin na žlutém, přijde tuhá a suchá zima.“ A to asi bude žádat malé vysvětlení. Bílý kůň je jasný, znamená sníh, šedý znamená mlhy a žlutý kůň znamená sucho.

Většina martinských rčení je samozřejmě zimních i s hezkými rýmy – „Na svatého Martina kouřívá se z komína“, nebo – „Na svatého Martina bývá dobrá peřina. 

Sníh napadne na konci měsíce

“Podle dlouhodobé předpovědi napadne sníh až na konci listopadu.  Nevydrží ale dlouho! Rtuť v tisíci metrech na horách se bude pohybovat nad bodem mrazu, takže sněhové vločky budou roztávat” dodala Dagmar Honsová. 

Musíme smeknout před pozorovacím talentem našich předků, neboť průměrné datum prvního sněžení v našich nížinách je opravdu právě 11. listopadu.

Více o počasí uslyšíte ve vysílání rádia Frekvence 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme