Ideální léto? V červenci nás čekají silné bouřky, ale srážky by měly být podprůměrné, říká meteoroložka Honsová

9. července 2023·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Bouřky k létu tak trochu patří. Z velkých veder se totiž tvoří celkem pravidelně. A jak bude vůbec v létě v Česku? Proč si budeme muset v Chorvatsku u moře dávat pozor na komáry a kdy je nejlepší počasí na svatbu? V podcastu Modré z nebe na to odpovídá meteoroložka Dagmar Honsová a moderátor Ondra Kubala.

Léto je tradičně nejoblíbenějším ročním obdobím, co se svateb týče. Meteoroložka Dagmar Honsová ale domněnku, že právě v létě je ideální počasí na svatbu, trochu vyvrací. „Nejstabilnější počasí je ve druhé polovině září. Většinou se setkáváme se slunečnými a teplými dny, a pokud se objeví srážky či bouřky, tak nemají takovou intenzitu jako právě v létě. Ono vdávat se ve třiceti stupních také není nic moc,” radí Honsová, ale dodává, že nejvíce dotazů na svatby za poslední dva roky jí chodí během května.

Počasí v létě v Česku bude zřejmě teplotně nadprůměrné. „Sezónní výhledy se nad tím shodují a největší teplotní odchylku dávají v červenci. Průměrná teplota se u nás pohybuje na 18,3°C, ale čekají nás silné bouřky. Většina letních srážek souvisí s bouřkami, srážky by měly být podprůměrné,” popisuje meteoroložka s tím, že relevantní je dávat předpověď ideálně na týden dopředu. Lidé meteorologům často vytýkají třeba to, že nedovedou dobře předpovědět třeba tornádo. Určit ale právě to s místem a časem je extrémně těžké. „Bouřky jsme schopni předpovědět tak na dvě hodiny dopředu.

V Chorvatsku pozor na komáry

To, že jsou Češi milovníci hub, není žádným překvapením. „Správné počasí na houby je to, kdy to není úplně na koupání, protože je vlhko, s občasným deštěm s přeháňkami a teploty v odpoledních maximech nejčastěji okolo 15 až 22°C. Nejhorší jsou dlouhotrvající vlny veder. Když pak zaprší, tak houby začnou růst až za týden. A ještě by neměly být velké rozdíly mezi odpoledními maximálními a ranními minimálními, takže stabilní teploty,” radí Honsová, která se přiznává, že sbírání hub miluje. Na co ale upozorňuje, je komáří epidemie, a to překvapivě i v Chorvatsku. „Je to tím, že tam bylo hodně bouřek a srážek. V loužích se měly, kde množit a množili se velmi rychle. Letos je to velká pravděpodobnost, že se stane, že u moře budou komáři,” upozorňuje meteoroložka. Podcast Modré z nebe můžete slyšet na platformě Youradio Talk

Životní styl - další články

Doporučujeme