Jak dítěti usnadnit nástup do první třídy? Na psychice dítěte záleží

26. srpna 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Nástup do první třídy je pro děti obrovskou životní změnou a je pochopitelné, že to pro některé nemusí být úplně jednoduché. Stačí však relativně málo úsilí a můžete svému dítěti či vnoučeti hodně pomoci. Kde začít?

Začít můžete u úplných maličkostí. Vezměte dítě, aby se na prostředí školy podívalo ještě před tím, než tam poprvé nastoupí jako žák. Ideální je využít dne otevřených dveří, pokud je škola umožňuje. Poznání prostředí může alespoň trošku zmírnit počáteční šok.

Důležité je také probrat s dítětem základní školní pravidla a vysvětlit mu, proč je jejich dodržování důležité. Můžete na příklad začít s tím, že mu sdělíte, že když bude  ve škole potřebovat na záchod, tak se nejprve musí zeptat učitele, než odejde, protože jinak nebude učitel vědět, kde je.

ČTĚTE TAKÉ: Šikana ve školách zůstává, dvě třetiny případů jsou v ZŠ

Rozhodně se také ujistěte, že vaše ratolest ví přesně, kde ji budete po škole vyzvedávat, případně kam má jít na autobus nebo jak trefí domů. Zaměřte se také na školní batoh – měl by být pro dítě pohodlný a zároveň by se mu měl líbit. Výhoda je, když má řemínky, kterými lze připnout k tělu.

Pokud znáte rodiny některých dětí, které mají do školy nastoupit s vaší ratolestí, případně už ji navštěvují v některém z vyšších ročníků, nestyďte se je zkontaktovat a zařídit, aby si děti mohly spolu hrát. Mít nějaké kamarády může psychice dítěte v neznámém prostředí výrazně pomoci.

A v neposlední řadě nic nezkazíte, když si se svým dítětem společně přečtete některou dětskou knížku o nástupu do školy. Vaše ratolest vám při tom může sdělit své pocity a myšlenky a vy spolu můžete všechno v klidu probrat.

Životní styl - další články

Doporučujeme