Jak se bránit klíšťatům a komárům? Vyzkoušejte tyhle přírodní repelenty

25. června 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Léto je sice časem, kdy nás to láká do přírody a k vodě, nejsme ale jediní, čí aktivita roste. Klíšťata, komáři a další tvorové na nás číhají všude kolem a v nejhorším případě nás mohou i nakazit. Jak se bránit? Existuje několik přírodních metod, které zvládnete doma i vy. A bez chemie!

Svíčka

Pokud máte rádi romantickou atmosféru, možná vás potěší, že jednou z možností spásy jsou plovoucí svíčky na aromatické směsi. Připravte si sklenici nebo nádobku, do které vložíte několik plátků čerstvého citronu, limetky, hřebíček a pokapejte zhruba deseti kapkami eukalyptového oleje.

Zalijte trochou vody a na hladinu umístěte plovoucí svíčku. Můžete si podobných odpuzovačů vyrobit hned několik a na terase nebo večerním pikniku je rozmístit kolem sebe. Hmyz se bude pokorně držet dál! Jen pozor na plameny.

Rozmarýn

Další věcí, která výborně funguje, je voňavý rozmarýn. Obstarejte si několik delších větviček a dobře je usušte. Nechte je zavěšené na vhodném místě klidně několik týdnů. Větvičky potom umístěte do vyšší nádoby nebo misky a zapalte jejich konce. Kouř s vůní rozmarýnu spolehlivě odpudí každého hmyzího zájemce o vaši krev.

Sójový olej

Do malé nádobky, skleničky nebo mističky si nalijte trochu sójového oleje. Přidejte trošku oleje z voňatky citronové neboli citrónové trávy, taktéž známé jako lemongrass. Kombinace vytvoří pro lidi příjemné aroma, hmyz se mu ale pokud možno vyhne.

Levandule

Výborným repelentem z nabídky přírody je také levandule. Ať už sušená, nebo ještě lépe čerstvá. Mnozí lidé navíc její vůni milují, takže obklopit se touto květinou pro ně není žádná oběť. Čerstvými květy můžete potřít i své oblečení a máte jistotu, že si hmyz raději vybere někoho úplně jiného.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme