Jak si začít šetřit na stáří, ať už jste absolvent, nebo už rodič?

22. listopadu 2017·Životní styl·Redakce

Pan Josef je jasný důkaz, že výmluvy na nízký příjem ve světě investování neobstojí. Sám nevydělává statisíce korun měsíčně, přesto si zodpovědným přístupem ke svým financím dokázal na důchod připravit slušnou rezervu.

Dnes je Josefovi pětapadesát let a má za sebou poměrně těžký život. Vyučil se kuchařem a až do 35 let vařil v různých pražských restauracích a hospodách. Poté se z něj stal profesionální řidič nákladního automobilu. O syna se musel od jeho 15 let po smrti manželky starat sám. Jeho příjmy patří spíše k podprůměrným, přesto se mu podařilo naspořit nemalou částku pro svého syna i na svůj důchod. Aby jeho úspory neležely ladem na účtu, rozhodl se investovat.

Chci mít jistotu, že o mého syna i mě bude dobře postaráno

Z Josefova vyprávění vyplývá, že na budoucnost myslel vždy. Jinak by se mu nepodařilo našetřit 1,5 milionů korun. Peníze si postupně ukládal na spořicí účet až do doby, kdy se začal zajímat o možnosti investování do podílových fondů. Zpočátku investoval menší částky a vhodné podílové fondy si vybíral pomocí online srovnávačů. Žádný jej nezklamal.

Chci připravit dětem startovné do života

Dnes má Josef své úspory rozmístěné v různých formách investic, které budou dostupné v různých časových horizontech. Preferuje spíše konzervativní a vyvážené fondy než riskantní, byť více slibné dynamické fondy. „Když si sednu a vezmu si kalkulačku, tak jsem se vstupními poplatky v plusu. Všechny investice do různých podílových fondů jsou v plusových hodnotách od 2 do 6 procent,“ pochvaluje si Josef.

Jak si našetřit na stáří

Myslet na stáří už v mládí se vyplatí. Příjem v podobě státního důchodu není nejen nijak vysoký, ale především nejistý. Důchodová reforma je v nedohlednu a generace, které dnes živí současné seniory, se svých důchodu možná ani nedočkají. Josef je příkladem, že to jde i s nízkými příjmy. Jak na to?

  • Je mi 26 let a začínám budovat kariéru

Věk, kdy mladí lidé dokončují studia a začínají rozjíždět kariéru, je zároveň ideální dobou pro zahájení spoření na horší časy i na důchod. Pokud si chce člověk zachovat životní úroveň i po nástupu do důchodu, měl by mít naspořeno alespoň 2,5 milionu korun. Počítáme-li se zhodnocením ve výši 3 % ročně, měsíčně by si měl odkládat alespoň 2 300 korun. Jako ideální se jeví kombinace penzijního spoření a investic do podílových fondů, do nichž lze vstupovat.

Chci na stáří pěknou rentu. Porovnejte si možnosti

  • Je mi 35 let a mám rodinu

V tomto věku mívají lidé rozjetou kariéru či podnikání, splácí hypotéku a zodpovídají nejen za sebe, ale i své děti. V důchodu plánují aktivní život, přejí si cestovat a užívat si stáří. Začnete-li se spořením a investování později, je potřeba počítat s vyšší částkou. Člověk by si měl odkládat měsíčně alespoň 4 900 korun, aby při vstupu do důchodu měl naspořeno 3,6 milionu korun.

Životní styl - další články

Doporučujeme