Jak zkrotit věčný chaos ve spíži? Stačí tyhle 4 kroky

9. dubna 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Instagram / mise_en_place_aus

V každé domácnosti jsou místa, na kterých panuje tak trochu chaos. U některých to mohou být celé místnosti, jinde třeba pouhý šuplík. Většina lidí má však trochu té anarchie ve spíži či kredenci. Načatá balení potravin, lahvičky od omáček obalené lepkavou hmotou, potraviny s prošlou expirační lhůtou a podobně. A uklidit tam? Výsledek by v mnoha domácnostech vydržel maximálně pár týdnů. Jde to však naštěstí i jinak, jen je potřeba mít ten správný systém.

Australanka Anita Birges je expertkou na organizaci věcí. Její organizační talent ji živí a ona tak pomáhá mnoha zoufalým lidem se zdánlivě neřešitelným chaosem. Nemusíte však mít byt či dům plný věcí, aby se vám hodilo pár jejích rad. S příchodem podzimu si připravila několik tipů, jak snadno, účinně, a hlavně jednou provždy uklidit svou kredenc nebo spíš.

1. Nejprve z ní úplně všechno vyndejte

Při tomto procesu rovnou vyhoďte všechno, co je po záruce a o čem víte, že to už nebudete jíst. Birges doporučuje i povyhazovat taková balení potravin, která jsou již delší dobu otevřená. Tyto potraviny nejsou v nejlepší kondici, obvykle nechutnají nejlépe a my na ně mnohdy už ani nemáme chuť. Skladujeme je proto zcela zbytečně.

Teď, když před sebou máte čistý prostor, nastává chvíle plánů na novou organizaci. Ze všeho nejdůležitější je totiž ten správný systém. Pokud všechno jen vezmete a úhledně to naskládáte zpátky, budete za pár dní tam, kde jste byli.

2. Potraviny uložte do vzduchotěsných nádob a sklenic 

Pořiďte si adekvátní množství plastových i skleněných nádob, ze kterých si vytvoříte ten správný systém vyhovující vaší spíži nebo kredenci. Bohužel se při tom můžete trochu plácnout přes kapsu.

Je to však investice, která se vyplatí, protože tyto nádoby vám obvykle vydrží po mnoho let. Birges přitom doporučuje použít pěkné popisky, kterými každou nádobu opatříte. Tak všichni v domácnosti uvidí, co kam patří, a bude pro ně mnohem snazší systém udržovat.

3. Celý prostor důkladně umyjte a vyčistěte

Všechny skříňky, poličky i šuplíky pořádně vyčistěte a umyjte mycím prostředkem. Anita k tomu doporučuje horkou vodu se saponátem. Pokud vás trápí přítomnost molů, radí namočit konec vatové tyčinky do peprmintového oleje a potřít s ním podpěry polic. “Moc rádi se tam schovávají,” uvedla Birges pro Daily Mail.

4. Vytvořte si funkční systém

Birges moc dobře ví, že když se v jedné přihrádce nakupí víc věcí, zadní řady nemusí být vůbec vidět a velmi snadno se na ně zapomene. Proto rozhodně doporučuje dávat dozadu ty největší věci, nebo si dokonce vyrobit malé schůdky, které způsobí, že plechovky, sklenice či balení potravin vzadu budou o několik centimetrů nad předními řadami a všechno tak bude stále viditelné.

Mezi její další doporučení patří i organizace šuplíků. Do těch doporučuje poskládat menší košíčky, do kterých pak můžeme potraviny rozdělit dle typu. Máme je tak úhledně vyrovnané namísto jedné smíchané hromady všeho.

Pokud máte děti, vyplatí se podle Birges založit si šuplík nebo přihrádku jen na svačinky. Pokud vám potom dítě řekne, že by si dalo svačinku, můžete ho poslat přímo tam a ono si samo vybere, na co má zrovna chuť.

Obecně platí, že pro snadný úklid je ideální mít věci v menších košíčcích a nádobách. Ty se jednak snáze vyndavají při nutnosti uklidit celý prostor, a jednat je i snazší uklidit či umýt jejich obsah, pokud se například něco rozsype.

Životní styl - další články

Doporučujeme