Jaké jsou nejčastější chyby při praní prádla? Dejte si pozor na moc prášku nebo vysokou teplotu

21. září 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Občas se stane, že si člověk omylem koupí nějaký nekvalitní kus, který již po několika vypráních ztratí své původní kouzlo. Někdy však svému textilu nevědomky ubližujeme my sami, aniž bychom vlastně museli. Přečtěte si, jaké jsou ty nejčastější chyby, když přijde na praní prádla! Neděláte je náhodou taky?

Příliš vysoká teplota praní

Myslíte si, že vyšší teplota lépe odstraní nečistoty? Ve skutečnosti často postačí i nižší teploty, pokud máte dobrou pračku a používáte dobrý prací prostředek. Vysoké teploty jen rychleji poničí tvar a barvu vašich šatů. Raději je proto používejte jen na ložní prádlo či ručníky.

Příliš mnoho prášku

Čím více, tím lépe? Omyl. Na vašem oblečení mohou zůstat zbytky prášku či aviváže. Dokonce kvůli tomu může nevábně zavánět a snadněji se opere jeho barva. Aviváž navíc při větším množství způsobuje, že se textilní vlákna snáze uvolní, látka se vytahá nebo se objeví dírky.

Aviváž na všechno prádlo

Aviváž při pravidelném užívání způsobuje, že látka se stává méně savou. Proto není dobrý nápad užívat ji na ručníky, sportovní oblečení nebo kuchyňské utěrky.

Spodní prádlo v pračce

Jemné spodní prádlo je zkrátka nejlepší prát v ruce. V automatické pračce se snadno vytahá a mnohem rychleji ztratí svůj tvar. Silonky však do pračky klidně dejte. Perte je ale ve speciálním pytlíku, perte je pouze na 30 °C, použijte speciální program na jemné prádlo a obraťte je naruby.

Příliš časté praní džínoviny

Mnoho lidí nosí džíny každý den. Možná vás ale překvapí, že výrobci vůbec nedoporučují časté praní. Ideální je podle nich interval jednou za 2 až 6 měsíců v závislosti na tom, jak často je nosíte a co s nimi děláte. V takovém případě zůstane barva i látka dlouho jako nová. Pokud se vám to nezdá, samozřejmě je můžete prát častěji. Musíte však počítat s tím, že to na oděvu bude vidět.

Používání bělidla na elastická vlákna

Bělidlo s chlorem je velmi agresivní a látky oslabuje. Mělo by se proto používat s rozvahou, ať již jde o jakýkoli typ textilu. V případě lykry, elastanu, spandexu nebo jiných elastických vláken na něj však raději úplně zapomeňte.

Při praní těchto materiálů raději postupujte následovně: používejte jen studenou vodu, nepoužívejte aviváž, nesušte je v sušičce a nežehlete je.

Špatná péče o pračku

Ze špinavé a nevábně zavánějící pračky nemůžete vyndat perfektně čisté a voňavé prádlo. Jak se tedy o pračku nejlépe postarat? Nechte ji po každém praní nějaký čas vyvětrat. Pravidelně čistěte nádržku na prášek a ujistěte se, že žádné nečistoty či zbytky prášku nezůstávají ani za gumičkou kolem otevírání.

Životní styl - další články

Doporučujeme