Jan Vojáček: Emoční spektrum hraje velkou roli v imunitě

6. prosince 2021·Životní styl·Iva Pavlousková

Jan Vojáček. (Foto: Frekvence 1)

Lidé mají důvěřovat sobě a svojí intuici. Podle lékaře funkční medicíny Jana Vojáčka začíná proces „být zdráv“ vědomím rozhodnutím. S moderátory Lubkou Ponížilovou a Mírou Michálkem se bavil o tom, co je to funkční medicína, jak zůstat v pohodě v dnešní obtížné době, jak je to s mužskou rýmičkou a dalších tématech, jež zajímala posluchače Frekvence 1.

Hned na úvod návštěvy na Frekvenci 1 Jan Vojáček prozradil: „Jsem ranní ptáče, vstávám velmi brzo a jsem nejaktivnější a nejlepší pro cokoliv ráno.“  Dodržuje osmihodinový spánek, který doporučuje všem. Jinak je vše ostatní individuální. Každému vyhovuje něco jiného a každý by si měl najít to, co mu z dlouhodobého hlediska neškodí. „Je to o celkovém kontextu, aby vše zapadlo v dni, měsíci, roku a desetiletí tak, abyste byli zdraví. Jestli do toho patří rituál ranní kávy či cigárka a funguje to, tak je to v pořádku,“ uvedl. Dodal, že jeho oblíbeným ranním rituálem je zatopení v krbu.

Co je to funkční medicína?

Funkční medicína a tzv. epigenetika je o tom, že máme moc ovlivňovat svoje životy a svoje zdraví. Existují genetické predispozice, které jsou dané. Geny, které jsme zdědili od otce a matky, principiálně nezměníme,“vysvětlil Jan Vojáček. Dodal: Životním stylem a prací na sobě můžeme však ovlivnit, zda se predispozice projeví.Důležité je vše řešit v celkovém kontextu a souvislostech. Zamyslet se nad tím, proč se nám, co děje, jaké máme vztahy, jak reagujeme, jak se stravujeme atd. Vliv má i naše podvědomí. Přiznal, že on léčit po telefonu neumí, i když tomu dnešní doba velmi nahrává.

Jak je to s mužskou rýmičkou?

Zda marodí více ženy, nebo muži je podle Jana Vojáčka těžké říct. Záleží na typu onemocnění. Ženy daleko více trpí autoimunitním onemocněním, kdežto muži jsou náchylnější ke kardiovaskulárním. „Ženy ve své podstatě mají obrovskou sílu, jsou jiný druh na rozdíl od nás mužů. Snášejí nemoci lépe. I když muži zase dlouho drží, pak jak se jim to sesype, o to více se sesypou sami,“vysvětlil lékař. Dodal: „Zásadní rozdíl je naše mysl a naše psyché. Ženy se ve své hormonální podstatě, která ovlivňuje činnost mozku, emočně a mentálně výrazně liší od mužů.“ Mentální a emoční stránku ženy ovlivňuje cyklus, v průběhu měsíce se tak v ní střídají 4 ženy. Naopak společné máme aspekty jako životní styl a stravu, jež dokáže ovlivnit naše zdraví. Pro zajímavost zmínil, že otužování podporuje tvorbu testosteronu. Nelze říct, že by ženám neprospívalo, ale více se hodí pro muže.

Jak zůstat v psychické pohodě?

Pro udržení se v psychické pohodě a kondici je důležité starat se o životní sílu, energii a vitalitu. V dnešní těžké době to platí dvojnásob. „Je třeba převzít odpovědnost za svoje prožívání a zmírnit únik energie. Například se setkám s někým, po schůzce odcházím vyšťavený. Důležité je pak podívat se na to, proč se tak děje,“ řekl Jan Vojáček. Naopak dodání životní energie máme podpořit. K tomu řekl: „Fyzickými zdroji jsou dobrý spánek, strava a adekvátní pohyb. Pak jsou mentální, duševní zdroje, což může být hudba, četba, film či procházka v přírodě.“ V dnešní době je navíc vhodné kvalitní stravu ještě podpořit vitamíny. „Já osobně doporučuji vitamíny v co nejpřirozenější podobě. Dnes jsou výrobci, kteří extrahují z přírodnin. To je rozdíl oproti tomu, když používáte vitamíny, které jsou vyrobeny chemickou cestou v laboratoři.“  Aktivity na podporu imunity jako saunování, otužování či hladovění uvádí naše tělo do stresu, proto je důležité mít dostatek energie při jejich provozování.

„Chtěl bych lidi motivovat, aby zkoumali přirozené principy sezónnosti, jak ve vztahu ke světlu, ke stravě, tak i právě k doplňkům stravy. To může zajistit v kombinaci s tím, že přijmou, že by měli zmírnit rozjeté tempo, že se budou cítit dobře za všech sezón. Nebudou chtít více, než je možné,“ řekl Jan Vojáček. Světlo je pro nás obrovský zdroj fyzické i psychické odolnosti a energie. V zimě a na podzim je ho méně, takže bychom měli využít každé možnosti užít si slunečních paprsků. Doporučuje zvýšit příjem vitamínu D a omega 3 mastných kyselin v tomto období. Zároveň je pro tělo přirozené zpomalit a více odpočívat.

Jak je to s úrazy? Můžeme si za ně sami?

Na zranění nahlíží Jan Vojáček spíše z pohledu symboliky než funkční medicíny: Zranění chce člověka zpomalit, zastavit a přibrzdit, aby přehodnotil svoje fungování a život jako takový, kam ho směřuje.“  Úrazy velmi často souvisí s rychlým životním stylem a únavou, což dobře vědí sportovci. Pokud jsou unaveni, vystavují se daleko většímu riziku zranění. U dětí jsou úrazy navíc ovlivněny vazbou dítě – rodič. „Pokud matka má přílišné obavy, že dítě upadne a zraní se, může se to ve větší pravděpodobnosti stát,“ řekl. Strach a úzkost může totiž rodič na dítě lehce přenést, rodiče by měli svým dětem více důvěřovat. Sám jako otec přiznal, že je obtížné zbavit se strachu o děti, ale pracuje na tom.

Za závěr návštěvy prozradil, jak budou vypadat Vánoce u Vojáčků. Celkově budou samozřejmě zdravé, ale nějaké ty nezdravosti jako cukroví, medovina, svařák či bramborový salát se na sváteční tabuli objeví.

Poslechněte si celý rozhovor:

Životní styl - další články

Doporučujeme