Jana Woleská: Doporučuji každý den nesledovat zprávy. Raději se podívejte na pěkný film a dopřejte si pocit pohody

8. března 2021·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Psycholožka Jana Woleská. (Foto: se souhlasem Jany Woleské)

S pandemií koronaviru se zvýšila poptávka po psychické pomoci. Lidé jsou z některých situací beznadějní, a tak často hledají odbornou pomoc. Jak bychom měli zvládnout nečekaný vztek nebo agresi? Jak vstřebávat všechny ty negativní informace? Co je aktuálně u lidí největším problémem? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřila psycholožka Jana Woleská.

Lidé v posledním roce čelí díky pandemii obrovskému tlaku. Vysoké nároky jsou na ně kladeny ze všech stran a v období lockdownu není ani kam útéct. Proto více vyhledávají odborníky. “Lidé se na psychology obracejí více. Jsou velmi smutní a podraždění. Řekla bych, že poslední dobou převládají dvě hlavní emoce. A to je buď agrese nebo deprese. To znamená smutek nebo vztek,” popisuje aktuální situaci psycholožka Jana Woleská.

Vztek a agrese v hlavní roli

Často se díky nahromaděnému stresu setkáváme s nečekaným vztekem nebo agresí. Tam je dobrá nějaká fyzická aktivita. To znamená jít se proběhnout, zkusit skákat panáka před barákem. Zkusit školku s míčem, švihadlo nebo si dát nějakou procházku ke vzdálenému cíli, od domu přece jenom můžeme,” radí psycholožka. “Také fyzická práce na zahradě je dobrá, sekání dříví nebo úklid,” dodává.

Lidé by měli nějakým způsobem dostat napětí ven. Podle Woleské je dobré zkusit zlost ze sebe smýt. “Dát si sprchu, stoupnout si pod ni a zkusit si představit, že to napětí které cítím steče, umyje se tím sprchovým gelem a spláchne,” uvádí. To, že se umyjeme, namočíme, dáme si vanu, tak nás uklidní, doplnila.

Negativní informace musí jít stranou

Psycholožka výrazně doporučuje držet si odstup od informací ze zpráv, nejlépe je omezit na minimum. “Doporučovala bych ty zprávy nesledovat každý den, nečíst negativní věci na internetu, v novinách. Protože když si budu točit ty zprávy stále dokola, tak z toho zešílím,” popisuje. Raději máme sáhnout po pěkném filmu, udělat něco, co běžně neděláme a dopřát si pocit pohody. “Čísla a zprávy vás jen vyděsí. Ten strach je strašně negativní prvek, který prohloubí smutek a sníží vám imunitu,” dodala Woleská.

Lidé nejvíce trápí ztráta osobního kontaktu

Nejvíce se projevuje ztráta kontaktu. Lidé hůře komunikují. Jsou uzavření na malém prostoru a jdou si na nervy. Vztahy se následně rozpadají a lidé to řeší alkoholem, drogami, bohužel se stává, že si někdo kvůli toho vezme i život,” uvádí psycholožka.

Proto pokud pocity úzkosti, určitého nepohodlí pociťujeme déle než čtyři dny, tak je dobré vyhledat odborníka. “Existuje i linka krizové pomoci, která je na lince 1212, kde vás přepojí k psychologům, kolegům, co mají výcvik a podpoří vás,” radí Woleská. “Kolegové jsou velmi laskaví, nápomocní a pomůžou člověku si poskládat myšlenky. Popřípadě ho nasměrují někam dál,” dodává.

Poslechněte si celý rozhovor:

Životní styl - další články

Doporučujeme